Önümüzdeki hafta siyasetin gündemini koronavirüs belirleyecek. TBMM’de ay sonuna kadar geçerli olan ziyaretçi yasağı başlayacak. AKP Grup Toplantısı’nı iptal etti. CHP’nin ay sonu yapılması planlanan kurultayının akıbeti ise Sağlık Bakanı ile yapılacak son görüşmenin ardından netleşecek

Siyasete koronavirüs dizaynı

BİRGÜN/ANKARA

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılan Koronavirüs salgını, iç siyasetin de en önemli gündem maddesi olmaya devam edecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Tedbir alın” açıklamasının ardından TBMM’ye bu hafta ziyaretçi alınmayacak. Liderler, haftalık mesajlarını yalnızca gazete ve televizyon aracılığıyla verecek.

Koronavirüs salgını nedeniyle siyasi partiler etkinliklerini birer birer iptal etmeye başladı. AKP, Çarşamba günü yapılacak Meclis Grup Toplantısı’nı iptal ettiğini duyurdu. Bugün yapılması planlanan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantıları da ertelendi. CHP, bugün gerçekleştireceği MYK toplantısını ve yarın gerçekleştireceği Meclis’teki grup toplantısını da iptal etti. MHP ise 27 ve 29 Mart tarihleri arasında Antalya’da yapmayı planladığı belediye başkanları kampı ileride belirlenecek bir tarihe erteledi. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurucusu olduğu Gelecek Partisi de kitlesel etkinliklerini ve parti içi geniş toplantılarını Nisan ayının ilk haftasına kadar erteledi.

28 ve 29 Mart tarihlerinde Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda 37’nci Olağan Kurultayı’nı yapmaya hazırlanan CHP’de de “iptal” seçeneği masada. İl Kongreleri’ni tamamlayan ve Genel Başkan ile Parti Meclisi’nin belirleneceği Kurultay hazırlıklarında sona gelen CHP, Parti Meclisi toplantısı ile Merkez Yönetim Kurulu’na yetki verdi. Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüştükten sonra Olağan Kurultay hakkındaki kararı verecek. Seçenekler arasında kurultayın seyircisiz yapılması ya da ileri bir tarihe ertelenmesi bulunuyor.

TEK KOMİSYON TOPLANTISI

TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde ise başta ekonomi alanı olmak üzere çok sayıda­ kanunda değişiklik öngören Torba Kanun Teklifi bulunuyor. İlk 11 maddesi kabul edilen 40 maddelik teklifin içerisinde dernek üyelerinin kimlik bilgilerinin İçişleri Bakanlığı’na bildirilmesi zorunluluğunu içeren ve muhalefetin karşı çıktığı düzenlemeler de yer alıyor.

TBMM Dilekçe Komisyonu İle İnsan Haklarını İnceleme Karma Alt Komisyonu ise Salı günü bir araya gelecek. Komisyonun gündeminde, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tavsiye kararları bulunacak. Toplantıya, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tavsiye kararlarına uyan ve uymayan kamu görevlileri katılacak. Bu görevliler, Kamu Denetçiliği Kurumu’na karşı tutundukları tavırların nedenlerini anlatacak, milletvekillerinin sorularını yanıtlayacak. n