İlker Başbuğ’un “FETÖ’nün siyasi ayağı” çıkışı, önümüzdeki hafta da Ankara’nın gündemini meşgul edecek. CHP lideri yarın FETÖ’nün siyasi ayağını açıklayacağını bildirdi. Konuyu BirGün’e değerlendiren CHP’li Erkek, “Siyasi ayak ortaya çıkmadan adalet tecelli etmez” dedi

Siyasi ayak ortaya çıkmadan adalet tecelli etmez

Hüseyin Şimşek

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un “FETÖ” çıkışı, önümüzdeki hafta siyasetin ana gündem maddesi olacak. Başbuğ’un, “2009’da askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanma teklifini getirenler araştırılsın” sözlerinin ardından AKP’li milletvekilleri suç duyurusunda bulunurken CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da konuya dahil oldu.

Salı günü yapılacak TBMM Grup Toplantılarında liderlerin konuşmalarında bu konuya ağırlık vermesi bekleniyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hafta sonu yaptığı açıklamada, “Elazığ depreminin arkasından kalkıp özel bir tartışma alanı yaratmayı doğru bulmuyorum. O nedenle bir hafta erteledim. İsim de belge de vereceğim, her şeyi vereceğim” dedi.

Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun kamuoyu ile paylaşacağı isimler tartışılırken CHP Hukuk Politikaları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, konuyla ilgili BirGün’e değerlendirmelerde bulundu.

Siyasi ayak olmadan cemaat yapılanmasının devletin hiçbir kademesine sızamayacağını ifade eden CHP’li Erkek, “Adalet henüz tecelli etmedi. FETÖ’nün her türlü yapılanması ile ilgili soruşturma açıldı. Emniyet ve yargı ayağı ortaya çıktı. İş dünyası ve hatta esnaf ayağı bile ortaya çıktı. Siyasi ayak ise ortada yok” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek, şunları söyledi:

“Siyasi ayak olmadan elemanlarınızı vali, kaymakam, genel müdür yapabilir misiniz? Milletvekili yapabilir misiniz? Neden siyasi ayak hakkında soruşturma açılmıyor? 2004 MGK kararları neden uygulanmadı? Bu dönemde ayrıntılı raporlar olmasına rağmen neden kararlar sümenaltı edildi? Siyasi sorumluluk kime ait? FETÖ ile birlikte aynı menzile yürüyenler kimlerdi? Tüm bunların açığa çıkması lazım. Başka türlü adalet tecelli etmez.”

KANUN TEKLİFLERİ MASAYA YATIRILACAK

TBMM Genel Kurulu’nda Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Birinci bölüm üzerinde süren görüşmelerin ardından TBMM’nin yoğun mesai yapması ve teklifin tüm maddelerinin hafta içinde görüşülmesi bekleniyor. Teklifte, AKP öncesinde çıkarılan “imar aflarından” yararlanan yurttaşların binalarını depreme dayanıklı hale getirmelerini engelleyecek hükümlerin bulunması muhalefetin bu teklif hakkındaki temel itirazı oldu.

BANKACILIK KANUNU KOMİSYONDA

TBMM komisyonlar da yoğun mesai harcayacak. Salı günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bankacılık Kanunu başta olmak üzere çok sayıda kanunda değişiklik öngören Torba Teklif masaya yatırılacak. AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifte yurttaşların Kanal İstanbul gibi büyük projelere ortak olmasının önü açılıyor ve bankaların “manipülatif işlemler” gerekçesiyle gelirlerinin yüzde beşine el konulması öngörülüyor.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu da bu hafta mesaisini sürdürecek. Komisyonda Elazığ Cezaevleri İnceleme Komisyonu Raporu masaya yatırılacak. Raporda, tutukluların yaşadığı hak ihlalleri vurgulanıyor.