41 kişinin yaşamını yitirdiği çığ felaketine yönelik ihmal iddialarını değerlendiren KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yamaç, “Siyasi şov uğruna ikinci çığ yaşandı ve onlarca insan öldü” dedi

Siyasi şov uğruna ikinci çığ yaşandı, onlarca insan öldü

Hüseyin Şimşek

Van’da birer gün arayla yaşanan ve toplam 41 kişinin yaşamını yitirdiği çığ felaketlerindeki arama skandalları siyasi şov uğruna insanların yaşamlarıyla nasıl oynandığını bir kez daha gözler önüne serdi. Bölgede yaşayan tanıklar felaketin bilançosunun yetkililerin şovu uğruna arttığını ifade ediyor. Kaç kişinin çığ altında kaldığına dair belirsizlik sürüyor. Yetkililere göre iki, HDP’ye göre ise çok daha fazla kişi hâlâ çığ altında.

Sivillerin yoğunlukta olduğu kurtarma çalışmalarının kontrolsüz bir biçimde sürdürüldüğü ve çığ altında kalan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı için helikopter havalandığı iddialarını gündeme getiren KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bedri Yamaç, “Orası bir ‘terör bölgesi’ olarak görülüyor ve bir siyasi geldiğinde helikopter güvenlik amaçlı mutlaka havalanıyor. Helikopterle birlikte çok sayıda iş makinesinin de kontrolsüz bir biçimde faaliyet gösterdi. İlgili ilgisiz birçok kamu görevlisi de Orhan ile birlikte bölgeye gelmişti. Olayı siyasi şova dönüştürmek istediler” diye konuştu.

Felaketin ardından bölgeye giderek incelemelerde bulunan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ise kurtarma çalışmalarına ara verildiği için tam ölü sayısının bilinemediğini ifade etti. Sarısaç, “Felaket alanına kimse alınmıyor. Açıklanan ‘iki kişi’nin aksine kar altında daha fazla insan olabilir. Bir an önce taziyeleri bitirme ve bu işin üstünü örtme gayretindeler. Kriz masası çalışanlarımız ise köyleri tek tek gezerek kaç kişinin kayıp olduğunu araştırıyor” dedi.

Alternatif yol ve tünel şart

CHP Parti Meclisi üyesi ve eski milletvekili İlhan Cihaner de bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Cihaner, izlenimlerini BirGün’e anlattı. Felaketin “ihmaller zinciri” nedeniyle yaşandığını ifade eden Cihaner, “Tamamen önüne geçilemese bile insanlar açısından yaşamsal risk oluşturmaktan çıkarılabilirdi. Gerekli yatırımlar yapılmamış” dedi.

Aynı bölgeye daha önce de çığ düştüğünü fakat buna rağmen alternatif yol ve tünel inşa edilmediğini vurgulayan Cihaner, “Bahçesaray coğrafyası çok zor bir yer ama olayın boyutu daha çok kurtarma çalışmalarının iş makineleriyle yeni bir çığ riski gözetilmeden yapılmasından kaynaklanmış. Sivillerin afet bölgesinde bulunmalarına izin verilmiş ve çığı tetikleyen unsurlara hiç dikkat edilmemiş” diye konuştu.