YSK’nin seçimlere yönelik kararları açıklamaya başlamasının ardından siyasi partilerin hazırlıkları da hızlandı. Hem iktidar hem de muhalefet bloku, yeni ortaklıklarla mayıstaki seçime hazırlanıyor.

Siyasi süreç yeniden şekilleniyor
Fotoğraf: AA

Hüseyin Şimşek

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerin yenilenmesine yönelik kararının ardından YSK devreye girdi. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçim takviminin başlangıç tarihinin 18 Mart 2023 olarak belirlendiğini açıkladı. Yener yaptığı açıklamada ayrıca, “Yurtiçinde ve yurtdışında seçmenlerin oy kullanmasına ilişkin ilkelerin belirlenmesi çalışması da devam etmektedir” dedi.

YSK’nin bu kapsamda alacağı yeni kararları da kısa süre içerisinde duyurması bekleniyor. Seçimlere artık sayılı haftalar kala siyasi partiler masada kurdukları hesabı uygulamaya başladı. CHP, İYİ Parti, Gelecek, DEVA, Demokrat Parti ve Saadet Partisi’nden oluşan Millet İttifakı, ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda anlaştıktan sonra gelen desteklerle birlikte propagandaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Altı partiden oluşan Millet İttifakı’nın belirlediği Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na şimdiye kadar çok sayıda destek geldi. Emek ve Özgürlük İttifakı ile Sosyalist Güç Birliği üyesi siyasi partiler, Kılıçdaroğlu’nun adaylığının desteklenebileceğini bildirdi.

KAYBEDENLER KULÜBÜ

AKP, MHP ve BBP’den oluşan Cumhur İttifakı ise iktidarını kaybetmemek için “büyüme” yolunu seçti. Vatan Partisi’nin daha önce dışarıdan desteğini alan ittifak, bu kez tartışmalı partilere sarıldı. Bu kapsamda Hizbullah’a yakınlığı ile bilinen HÜDA-PAR’ın yanı sıra Yeniden Refah, DSP ve ANAP ile temasların sürdüğü kaydedildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Anlar, saniyeler, dakikaların önemi var. Biz de bir kısım partilerle görüşme halindeyiz. Doğru. Cumhur İttifakı’nın iki bileşeni olarak AK Parti-MHP olarak geçen dönem kurduğumuz birliktelik devam, muhkem bir şekilde ediyor. BBP bizim listemizden girmişti ama Cumhur İttifakı’nın bir bileşeniydi o da. Onlarla da çalışmalarımız devam ediyor bir sorun yok. HÜDA-PAR ile temaslarımız oldu” dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı da kesin kararını kısa süre içerisinde açıklamaya hazırlanıyor. Millet İttifakı’nın adayına karşı bir aday çıkarmak istemeyen ittifakta HDP, yetkili kurullarında bu konuda onay aldıktan sonra Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi diğer partilerle de bu kararını paylaşacak. İttifak üyesi TİP ise son PM toplantısında, “partinin seçime gireceği illeri” belirlediğini açıkladı.

SGB’DE TEREDDÜT YOK

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek eğilimindeki bir diğer ittifak, Sosyalist Güç Birliği oldu. Bu kapsamda değerlendirmelerde bulunan SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, yaptığı açıklamada, “Sorumluluğumuzun farkındayız, SOL Parti üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek” ifadelerini kullandı. Sosyalist Güç Birliği üyesi partilerin de seçimlere kendi listeleri ile katılmayı tartıştıkları bildirildi.

***

Seçim takvimi

14 Mayıs’ta yapılacak seçime 36 siyasi partinin katılacağını duyuran ve oy verme saatlerinin 08.00-17.00 arası olduğunu bildiren YSK, seçim yasaklarını da açıkladı. Milletvekili aday adaylığı için son tarih 16 Mart olarak açıklandı. Resmi Gazete’de seçim gününe ilişkin bazı uygulama ve yasakların yer aldığı YSK kararları şunlardan oluştu:

•Seçim günü saat 06.00’dan gece 24.00’a kadar alkollü içki satışı yasak olacak.

•YSK’nin kararlarına göre saat 18.00’a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılaması yasak olacak.

•Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

•Saat 21.00’den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.

•Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs’ta da uygulanacak.

•Oy verme 08.00 ile 17.00 arasında olacak.

•Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak.