Siyasi tutuklu Gündoğan'ın kitap taslağına cezaevi tarafından el konuldu!

Halen Sincan F Tipi Hapishane de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla tutulan 12 Eylül mahkûmlarından Halil Gündoğan’ın kitap çalışmaları sistemli olarak engelleniyor.

Bu durumla ilgili ailesine bir mektup kaleme alan Gündoğan, “ Türkiye ve Sosyalist Devrim Gerçekliği” isimli kitabının taslağına idare tarafından keyfi olarak el konulduğunu belirtti.

El konulan yazı dosyası ve dergilerinin kendisine geri verilmesi için iki kez dilekçeyle başvurduğunu anlatan Gündoğan, “üç hafta sonra dergiler verildi. Ancak yazı için ‘inceleniyor’ yanıtın verildi. Ve nihayet bu gün (16.06.2015) verilmeyeceğine dair “Eğitim Kurulu”nun kararı tebliğ edildi” ifadelerini kullandı.

Gündoğan kendisine verilen gerekçeyi ise şöyle aktardı: “Adı geçen yayın hakkında Tüzük’ün 43-1 bendi gereğince yapılan incelemede belirtilen dokümanın süreli ve süresiz yayın olarak değerlendirilememekte olup (…) Yukarıda belirtildiği şekilde fotokopi şeklinde gönderilen dokümanların süreli ve süresiz yayın olarak değerlendirilemeyeceğinden bahsi geçen hükümlüye verilmemesine , (…) oy birliğiyle karar verilmiştir.”

KARAR TAMAMEN KEYFİ VE ANTİ DEMOKRATİKTİR
İnfaz Hâkimliği’ne itirazda bulunacağını belirten Gündoğan, “her şeyden önce söz konusu yazı dışarıdan gelen ‘süreli süresiz yayın’ değil, benim kendi çalışmamdır. Üstelik bu tür yazıların fotokopisini ailelerimiz aracılığıyla yaptırabileceğimize dair İnfaz Hakimliği kararı var. Öte yandan kitap çalışmamın redaksiyonu yapabilmem için yasal her hangi bir engel yokken Hapishane İdaresi’nin bu yönlü kararı ve el koyma tutumu tamamen keyfi ve anti demokratiktir” ifadelerini kullandı.

Gündoğan’ın “Metris’ten Munzur’a Bir Firarinin Öyküsü” kitabı 2005 yılında yayınlanmıştı. Bu kitabın 2. Cildine de bir dönem el konulması ve bu durumun mahkeme tarafından onaylanması üzerine dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşınmıştı.

Gündoğan’ın ağabeyi Kazım Gündoğan da cezaevinin bu tutumunu kınayarak dayanışma çağrısında bulundu.