İsveç'te Kuran'ın yakıldığı bir eyleme izin verilmesine siyasilerden tepki geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Nefret suçunun zirvesi olan bu faşizmi lanetliyorum" diyerek tepki gösterdi.

Siyasilerden İsveç'e yönelik tepkiler

İsveç'te Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran'ın yakılmasına izin verilen bir eyleme izin verilmesine siyasilerden tepki geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün Türkiye saatiyle 16.00-17.00 civarında böyle aşağılık bir eylemin olacağını düşünüyoruz. Umarım o saate kadar İsveç makamları gerekli tedbirleri alır ve buna fırsat vermez çünkü bu tüm dünyada infial yaratacak aşağılık, ırkçı ve nefret suçu içeren bir eylem olur" diyerek tepki gösterdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İsveç, bu yanlıştan dönmek, Türk ve İslam toplumlarından özür dilemek mecburiyetindedir. Milli ve manevi değerlerimize husumet besleyen bir ülke ya da ülkelerle NATO ittifak hukukunu paylaşmak şöyle dursun, siyasi ve diplomatik ilişki kurmak bile abestir, sakıncalıdır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Türkiye'yi ve tüm İslam alemini hedef alan bu suçlara izin vererek ortak olan İsveç makamlarını kınıyor, kabul edilemez bu hatadan bir an evvel dönmeye davet ediyorum" dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "İsveç, bugün insanlık suçu olan alçakça bir eyleme izin vermiştir. Bu bir ifade hürriyeti değildir; tüm insani değerlere karşı düşmanca bir yaklaşımdır. İsveç makamları insanlığa karşı suç olan bir eylemin parçası olmuştur. Kuran-ı Kerim’in yakılmasına izin verilmesi tüm dinlere ve inanç hürriyetine karşı bir tehdittir. İsveç, insanlığın en önemli değerlerinin tehdit edilmesini teşvik etmiştir" açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İsveç’in başkenti Stockholm’de büyükelçiliğimiz önünde Kur’an-ı Kerim’e yapılan insanlık dışı saldırı kabul edilemez. Milyarlarca Müslüman’ı incitecek bu saygısızlığın amacını da, hedefini de iyi biliyoruz. Nefret suçunun zirvesi olan bu faşizmi lanetliyorum" diyerek tepki gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün İsveç’te Türk Büyükelçiliği önünde yapılacağı belirtilen eylem de akıl dışıdır. Türkiye’nin tüm İslam ülkeleriyle birlikte bu talihsiz eylemin, gerçekleşmemesi yönünde güçlü irade göstermesi önemlidir" dedi.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "Bugün İsveç’teki Türk Büyükelçiliği önünde gerçekleşecek olan ve bir grubun Kur’an-ı Kerim yakmayı planladıkları iddia edilen eyleme izin verilmesi kabul edilemez. Bu tutum, hak ve özgürlük kavramlarıyla açıklanamayacağı gibi iki ülke ilişkilerinin geleceği bakımından hatalıdır" dedi.

Zorlu, şunları söyledi: "İYİ Parti olarak İsveç yetkili makamlarını bu çirkin eylemin gerçekleştirilmesini önlemeye ve Milletimizin hassasiyetlerine saygı göstermeye davet ediyoruz."

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise mesajında, "Bir dinin, her hangi bir inancın kutsal kitabının yakılması ya da buna izin verilmesi (haberlerin doğru olduğu kabulüyle) kabul edilemez. Bunun adı demokrasi ya da eylem özgürlüğü değil inanç üzerinden yapılmak istenen bir provokasyondur" dedi.