Siyasilerin bayramlaşma ziyaretinde seçim gerginliği
Fotoğraf: Depophotos

Politika Servisi

Bayram ziyaretleri çerçevesinde bu sene de en fazla partiyle bayramlaşan CHP oldu. İki farklı heyet ile ziyaretleri gerçekleştiren CHP’de görüşmeler sırasında zaman zaman tansiyon yükseldi. Kadın Kolları Genel Başkanı ve Parti Meclisi Üyesi Aylin Nazlıaka, Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever ile Gençlik Kolları MYK Üyesi Uygar Elitog’un yer aldığı heyet ilk olarak AKP’yi ziyaret etti.

CHP heyetini AKP Ankara Milletvekili Murat Alparslan, Kadın Kolları MYK üyesi Elif Yeşil Marazdan AKP Gençlik Kolları’ndan Derya Çıraklı karşıladı.

Karşılıklı bayram kutlamasının ardından deprem bölgesindeki yaşananlar ve AKP’nin yeni anayasa hazırlığı da konuşuldu. CHP’li Nazlıaka ve AKP’li Alparslan ise seçimlere dair konuşmalarda karşı karşıya geldi. AKP’li Murat Alparslan CHP’nin seçim açıklamasını “iç siyasete dönük” yaptığını ifade etti. Alparslan’ın “'Kazandık, kazanıyoruz' diyenler vardı, bu bir tiyatroydu. Seçimlerin adil hukuki yapıldığına dair şüphe değil milletimizde dünyada yok. Yeni anayasa millet olarak beklentimiz. Anayasaya uymamak beyanını kabul etmek mümkün değil” ifadeleri üzerine CHP’li Nazlıaka, “Bu seçim ne kadar adil seçimdir şüphelerimizi not etmek isteriz. Dublajlarla montajlarla, devlet gücünün parti gücüne dönüştürüldüğü seçim oldu. Önümüzde yerel seçim var bunların eşitlikçi sürmesini istiyoruz” dedi. Nazlıaka’nın yine de sonuçlara saygı duydukları ifade etmesi üzerine AKP’lilerin “Sonuç da güzel oldu. Anadolu irfanı kendini net ortaya koydu. Kimin kimle nasıl birlikte olduğunu gördü. Beğenmediğiniz Anadolu irfanı…” cevabı tansiyonu yükseltti.

Yeni anayasa desteği hakkında da konuşan Nazlıaka “Var olan anayasaya uymayanlar, AYM’nin kararını tanımıyorum diyenler şimdi nasıl yeni anayasa yapacak bu konudaki şüphelerimi kaydederek iyi bayramlar dileyeyim” ifadelerini kullandı.

AKP’nin ardından Demokratik Sol Parti heyeti CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Seçimlerin konuşulduğu bayramlaşmada, DSP Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Aydemir, seçim sürecinde partisinin Cumhur İttifakı’na katılmadığını, destek verdiğini ifade ederek, "Biz ittifaka katılmadık iş birliği yaptık” ifadelerini kullandı. Aydemir devamında “Seçimlerden iki gün önce bizi ziyaret eden genel başkan Kılıçdaroğlu ‘Bize oy verin demedi’ biz şok olduk. AKP geldi, biz de işbirliği yaptık” dedi. Bu sözler üzerine CHP’li Nazlıaka, “Siyaseti ticaret niteliğinde okumuyoruz. Ortak değerler temelinde güçlendirilmiş parlamenter sistemi yeniden inşa etmeyi daha doğru bulurduk. Sizin aldığınız karardır. Parti yönetiminizden de istifalar oldu. Tam ortaklaştırılmış akıl olduğuna dair şüphelerimiz var ama olsun” diye konuştu.

HUKUKSUZLUKLARIN KARŞISINDAYIZ

HDP ve Yeşil Sol Parti heyetinin CHP’yi ziyaretinde gündem sözleri gerekçesiyle tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ oldu. Yanardağ’ın tutuklu yargılanmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Nazlıaka, “Konuşmasındaki sözlere Aylin olarak katılmadığımı da belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

HDP PM Üyesi Abdullah Zeydan ise gazeteci Yanardağ’ın tutuklanmasına tepki göstererek, “Anayasanın ayaklar altına alındığı bir dönemden geçiyoruz. Bir basın mensubunun ifade özgürlüğü kapsamındaki açıklaması kapsamında tutuklanması kabul edilemez. Seçilen milletvekilleri cezaevinde olması kabul edilemez. Bu milli iradeye bir saygısızlıktır. Bu bir usul haline dönüştü. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ siyasi rehin durumundalar. AİHM’in beraat kararlarına rağmen serbest bırakılmıyorlar. Tüm hukuksuzlukların karşısında bu zamana kadar durduk bundan sonra da duracağız” ifadelerini kullandı. 

AKP’LİLER 45 DAKİKALIK YOLDA HELİKOPTER KULLANDI

Antep’in AKP’li üç milletvekili ve İl Başkanı, güzergâhın büyük bölümü otoyol olan 89 kilometre uzaklıktaki İslahiye’ye bayram ziyareti için helikopter ile gitti. Milletvekili Derya Bakbak’ın kendisiyle beraber milletvekilleri Ali Şahin, Mehmet Eyup Özkeçeci, Bünyamin Bozgeyik ve AKP İl Başkanı Ertuğrul Teymur’un bulunduğu helikopterden fotoğraf paylaşması üzerine sosyal medyadan tepkiler yağdı. Fotoğrafını alıntılayan İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban’da “Hadi kendimi geçtim, diğer Ak Partili vekilleri niye almadınız? Yoksa onlar için de ayrıca bir helikopter mi kalktı? Gideceğiniz yol 45 dakika araçla. Olmamış. Devletin imkânlarını bu şekilde israf etmemeliyiz. Size tavsiyem, birer maaş kamu yararına, derneklere bağış yapmanız.” İfadelerini kullandı.