Siz ancak duvarları yıkarsınız, özgür basın yıkılmaz!

Rabia DENİZ
ÇGD Bursa Şube Başkanı

“Daha bir yıl öncesiydi. ÇGD Bursa Şubesi’nin temellerini, insanların annelerine gazeteci olduğunu söylemekten çekindiği bir dönemde oluşturduk. Bazı çevrelerin baskısıyla karşılaştık. Buna karşın hiçbirimiz yılmadı. Eksiğiyle, fazlasıyla, yılmadan, usanmadan, örgütlenmemizden taviz vermeden, bugüne dek hep birlikte ortak bir ses olmaya çalıştık…”

Bundan tam 32 yıl önce Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi’nin kurulduğu o günün koşulları işte böyle anlatılıyordu.

Mesleğe yönelen baskı ve sömürüyle mücadele etme gereksinimi duyan, her türlü baskıya rağmen yılmadan örgütlenmeye başlayan gazeteciler, Yılmaz Akkılıç başkanlığında ÇGD Bursa Şubesi’ni kurdular. Kuruluş yıllarında en önemli konulardan biri de kuşkusuz ki dernek adresine sahip olmaktı. Şu anda kullandığımız bina, Büyükşehir Belediyesi’nden kiralandı. Gazeteciler tarafından imece usulü ile onarıldı ve görkemli bir törenle açıldı. Akkılıç başkanlığındaki kurucu yönetim, halen kullanmakta olduğumuz Kültürpark’taki idari ve sosyal tesisimizi derneğe kazandırarak, bir çatımız olmasını sağladı. Yılmaz Akkılıç, Arzu Arınel, Adnan Baştopçu, Yüksel Baysal, Bünyamin Tokmak, Tayfun Çavuşoğlu, Ayşe Aygör, Özcan Yazıcı, Berhan Soner, Bülent Sezgin, Aykut Güngör ve saymakla bitmez birçok basın emekçisi derneği daha ilerilere taşıdılar.

DÖNEMİN SİMGE MEKÂNI

ÇGD lokali, bir dönemin simge mekânıydı Bursa’da. ÇGD’den yolu geçmeyen, ağaçlarının gölgesinde gazetecilerle sohbet etmeyen yoktur Bursa’da. Tarihimiz, geçmişimiz, dünden bugüne her anımızın tanığı Kültürpark’taki adresimizde kimleri ağırlamadık ki… Uğur Mumcu, Aziz Nesin, Cem Karaca, Erdal İnönü, Adalet Ağaoğlu, Emre Kongar, Tuncay Özkan, Yılmaz Özdil, Zülfü Livaneli, Ahmet Telli… Gazetecilerin buluşma noktası, gündeme yön veren söyleşilerin, parti farkı gözetmeksizin ağırlanan isimlerin adresiydi ÇGD.

Bugün, ÇGD Bursa Şubesi’nin 32. yaşını tarihimiz, geçmişimiz, dünden bugüne her anımızın tanığı Kültürpark’taki adresimizin yerle bir olacağı haberiyle karşılıyoruz. Kültürpark’taki idari ve sosyal tesisimiz, Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’li başkanı Alinur Aktaş tarafından kuruluş yıl dönümümüzde, 2 Aralık tarihinde boşaltılarak yıkılacak.

ÖÇ ALIRCASINA…

Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı tarafından dernek binasının “1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda ‘Kültür ve Rekreasyon Alanı’ olarak tanımlı 2. Derece Doğal Sit Alanı içerisinde kalması” sebebiyle yıkılacağı tebligatı tutuşturuldu elimize. Oysaki 2. Derece Doğal Sit Alanı kararı, Kültürpark’ın tamamını kapsarken, aynı alanda pek çok restoran ve kafe, idari birim bulunurken, yıkım gerekçesi yalnızca ÇGD Bursa Şubesi’ne uygulanıyor. Çağdaştan, çağdaşlıktan öç alırcasına…

Aynı başkan, 30 Ağustos’un halkı ilgilendiren bir bayram olmadığını savunan… “Tam bağımsız Türkiye” diyen Türkan Saylan’ı, Uğur Mumcu’yu, Bahriye Üçok’u, Nazım Hikmet’i “vatan haini” ilan eden başkan. Aynı başkan Mustafa Kemal Atatürk’ün bağışıyla kurulan, önemli kent miraslarından Bursa Atatürk Stadyumu’nu yıkıp, “Millet Bahçesi” konduran başkan. Öteden beri savunduğumuz tüm demokratik kazanımlarımıza, bizi biz yapan tüm değerlere düşman!

RESMEN GÖZ DİKTİLER

Kindar! İntikam besleyen bir başkan… İktidarın Bursa’daki temsilcisi, susturamadığı gazetecilerin evine gözünü dikmiştir. Yersiz, yurtsuz bırakmak istemektedir. Gerçeklerle arasına duvar ören bu zihniyet, kötü belediyecilik uygulamalarını meslekleri gereği haberleştiren ve kent çıkarlarına aykırı uygulamaların karşısında duran bir meslek örgütü ile üyelerini kendince cezalandırmaktadır.

Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin “demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti” niteliğinden uzaklaştırılarak “parti devleti” haline dönüştürülmesi yolunda gazetecilerin susturulmasının son örneğidir. Bu tavır aynı zamanda gazetecilerin örgütlü gücüne ve bilincine yöneliktir. Hal böyleyken şu bilinmelidir ki bu baskılar karşısında yılmayacak gerek ifade özgürlüğü gerekse haklarımız için verdiğimiz örgütlü mücadeleyi yükselteceğiz.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Derdimiz, bir bina, yıkılacak tuğlalar değil elbette... Duvarlar yıkılır... Yenileri yapılır!

Derdimiz…

Yıkılmak istenen değerlerimizi, satmadığımız kalemlerimizi, Yılmaz Amca’lardan emanet aldığımız geleneğimizi korumaktır. Tam da adımızın başına koyduğumuz, onlarca yıl, binlerce balyoz darbesine maruz kalan “çağdaş” duruşumuzu korumaktır. Bu mücadele bizim geçmişimiz, çeyrek asrı aşan geleneğimiz. Bu yalnızca ekmek değil, onur mücadelesidir. Bu bir dayanışma çağrısıdır. Çağrımız, karanlığa teslim olmayanlaradır!

89’dan bu yana… Bursa’nın hafızası olmuş ÇGD’den yolu geçen herkese çağrımızdır. 15 Kasım’da ÇGD Bursa Şubesi’nde buluşalım. Hep birlikte haykıralım: Siz ancak duvarları yıkarsınız. Bizi değil! Özgür basın yıkılmaz.