Diyarbakır AKP Milletvekili Oya Eronat'ın İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nunda Metin Altıok'un kızı Zeynep...

Diyarbakır AKP Milletvekili Oya Eronat'ın İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nunda Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok'a yönelik Aziz Nesin'le ilgili söylediği sözler Sivas tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.

Eronat'ın Aziz Nesin'e yönelik suçlayıcı açıklamalarına bir mektupla yanıt veren Ali Nesin, "Eğer Aziz Nesin hayatta olsaydı elbette gereken cevabı en keskin ve en etkili biçimde verirdi" dedi. Nesin, Eronat’ın babasının o konuşmasını okumadığını düşündüğünü, konuşmanın tam metninin internette mevcut olduğunu belirttiği mektubunda, babasının tahrik edici bir cümle bile olmadığını vurguladı ve ekledi:

“Olsa bile, sorduğunuz soru, İnsan Hakları Komisyonu'nun bir üyesi tarafından yöneltilecek bir soru değildir. Sizin o komisyondaki göreviniz insan hakları ihlallerinin faillerini bulmaktır. Siz Sivas faillerinin avukatı değilsiniz ki tahrik konusuyla ilgilenesiniz. Ayrıca, babası yanarak ölmüş bir kızın duygularıyla oynayarak kendisinden siyasi emellerinize alet edeceğiniz bir cevap ummak, Meclis'in, dolayısıyla milletin size verdiği görevi kötüye kullanmak demektir. O komisyon üyeliği bu amaca hizmet için size verilmemiştir.”

KOMİSYONA GÖREVİNİ HATIRLATTI
Sivas Katliamının faillerinin Aziz Nesin’in konuşmasıyla kışkıran bir kalabalık değil, organize bir kitle olduğunu hatırlatan Ali Nesin, mektubunda “Sivas olayının failleri de tahmin edersiniz ki konuşmaya davet edilmemişlerdi”dedi.

Nesin, Eronat’ın da içinde bulunduğu komisyonun asıl görevinin katliamın faillerini ortaya çıkarmak olduğunu hatırlatarak yol gösterdi:

“Bu mektubumun sonunda olaylardan iki gün önce, dolayısıyla Aziz Nesin'in konuşmasından da önce Sivas'ta dağıtılan bir metin okuyacaksınız. Bu metin belli ki neyi nasıl ifade edeceğini çok iyi bilen ve hesaplayan biri tarafından dikkatle kaleme alınmıştır. Alalade bir metin değildir. Bu metni kim kaleme almıştır? Görevinizi anımsattığım için beni bağışlayın. Zeynep kardeşime sorduğunuz münasebetsiz sorunuz karşısında sessiz kalamadım."

NE OLMUŞTU?

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Sivas’ta, Madımak Otel katliamında babası şair Metin Altıok’u kaybeden Zeynep Altıok ile Başbağlar katliamında yakınlarını yitiren köylülerini dinlerken, Eronat’ın Altıok’a hitaben sorduğu şu soru failleri bulmak için kurulan komisyonun amacıyla çelişmişti: “Aziz Nesin’in kışkırttığını bir gazete yazdı. Aziz Nesin kışkırtması nedeniyle o da böyle yapmasaydı, bir cahil kesimi harekete geçirmeseydi. Bazı insanlar için din hassas konudur. Kaşınması doğru mu? ‘Böyle yapmasaydı babam ölmeseydi’ diye kafanızdan geçti mi?”