Diyanet’in, “Evlatlık ile evliliğe mani bir durum olmadığı” fetvası hakkındaki suç duyurusu, “İfade özgürlüğü” gerekçesiyle işleme konulmadı. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği kararı, “Rezalet” olarak değerlendirdi.

Skandal fetvaya ‘özgürlük’ dediler
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği üyeleri, geçen ay fetvayı protesto etmişti. (Fotoğraf: BirGün)

Mustafa BİLDİRCİN

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “Depremzede çocuklar evlat edinebilir mi?” sorusuna verdiği yanıt hakkında, “Kanunlara uymamaya tahrik” iddiasıyla suç duyurusunda bulunan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin dilekçesi, “İfade özgürlüğü” gerekçesiyle reddedildi. Diyanet’in soruya verdiği yanıtın, “Medeni Kanun ihlali” içerdiğini savunan dernek, “Hukukun insanlığa düşman, gayrimeşru bir dünya görüşünü aklamaya yarayan bir araç olmasına seyirci kalmayacağız” açıklamasını yaptı.

Diyanet’in fetva sitesinde, Maraş merkezli yaşanan ve 11 kentte etkili olan depremlerin ardından, “İhtiyaç duyulan konulara açıklık getirmek” amacıyla özel bir bölüm oluşturuldu. Diyanet, “Deprem bölgesinden sıkça sorulan sorular” adı altında, "Koruyucu aile olmanın hükmü nedir?" sorusunu yanıtladı. Başkanlık, ailelerin evlat edindikleri çocuklara, "Öz evlat gibi davranmasının" doğru olmadığını ve "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını" açıkladı.

KANUNA AYKIRILIĞA TEŞVİK

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, fetvanın ardından Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun açıklamasında, Türk Medeni Kanunu’na göre, evlat edinen ile evlatlığın evlenmesinin yasak olduğunu ve evlat edinilen çocuğun miras hakkının bulunduğunu hatırlatan dernek, bu fetvanın Türk Medeni Kanunu’na aykırı davranmayı tavsiye eder nitelikte olduğunu vurguladı. Diyanet İşleri Başkanlığı fetvasının milyonlarca vatandaşımızın erişebileceği ve okuyabileceği bir şekilde web sitesi üzerinden yayınlanmış olduğunu hatırlatan dernek, basın yayın yoluyla halkın kanunlara uymamaya alenen tahrik edildiğini belirtti.

ÇOCUKLAR HEDEFTE

Derneğin suç duyurusu gerekçesi, “İfade özgürlüğü” gerekçesiyle işleme alınmadı. Kararın gerekçesinde Fetva Kurulu’nun görüşünün, “Somut olarak kimseyi hedef almadığı” savunuldu. Kararı, “Rezalet” olarak değerlendiren Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, yanıtın evlat edinen ve evlat edinilen arasında evliliğe mani bir durum olmadığı yönünde olduğunu anımsatarak, “Bu görüş, açıkça çocukları hedef almakta, istismarı meşrulaştırmaktadır” ifadelerini kullandı. Gerekçede öte yandan, “Din kuralları çerçevesinde düşünce ve fikirlerini söylemek” hafifletici unsur sayıldı. Dernek ise “Bir kamu kurumunun laiklik ilkesi gereğince görüşlerini, ‘Din kuralları çerçevesinde’ açıklayamayacağını” belirterek, şunları kaydetti: “Diyanet’in görüşü aynı zamanda Medeni Kanunu’nun ihlalidir, kanun tanımazlıktır. Laikliğe, Medeni Kanuna sahip çıkacağız, hukukun insanlığa düşman, gayrimeşru bir dünya görüşünü aklamaya yarayan bir araç olmasına seyirci kalmayacağız. Yine görüşeceğiz Ali Erbaş.”