AKP'nin tecavüzcünün mağdurla evlenmesi durumunda cezasının ertelenmesine yönelik önergesine tepkiler çığ gibi büyüyor. Önergenin geri çekilmesini talep eden kadınlar, "Çocuk istismarına göz yummanıza izin vermeyeceğiz" dedi

Skandal tasarıyı hemen geri çekin

Cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda tecavüzcünün cezasının ertelenmesini öngören AKP önergesine yönelik tepkiler artarak devam ediyor. Birçok kentte sokağa çıkan kadınlar, önergenin derhal geri çekilmesini talep etti, "Tecavüz meşrulaştırılamaz" dedi.

‘Tecavüz aklanamaz’
Eskişehir'de kadınlar sokağa çıkarak, istismar önergesini protesto etti. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Çocuklarımızı, bedenimizi, hayatımızı savunmak için direnişteyiz.Tecavüzcüler aklanamaz. Karanlığı, yaşam düşmanlarını yeneceğiz” ifadelerini kullandı.

'4 bin tecavüzcüye tahliye yolu açılacak'
KESK Gaziantep Şubeler Platformu, önergeye dair Eğitim Sen Antep Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Özlem Yüksel, “4 bin tecavüzcüye tahliye yolu açılacak” dedi. Yüksel, “Türkiye’de çocuk istismarı sistematik ve yaygın olarak işleniyor. Çocuk yaşta evlilikler, cinsel istismarın sürekli hale getirilmiş biçimidir. AKP hükümeti, eril ve cinsiyet eşitliğini reddeden bir anlayışla cinsel istismarı meşrulaştırıp yasal hale getiriyor” diye konuştu.

Çocuk istismarına karşı 'Kırmızı balon'
Mersin Kadın Platformu üyeleri, çocuk istismarına dikkat çekmek için düzenlenen Kırmızı Balon kampanyası kapsamında yurttaşlara kırmızı balon ve bildiri dağıttı, çocuklar için resim atölyesi kurdu. Kampanyanın sözcüsü Zeynep Kaya Çavuş, “Biz çocuk istismarının önüne geçmek için mücadele ediyoruz ama Meclis'ten gece yarısı çocuk istismarını artıracak yasa tasarıları geçiyor. Cinsel ilişkide küçüğün rızası varsa, cinsel suçu işleyen kişi 12 yaşından büyük çocukla evlenerek ceza almaktan kurtulacak. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu gerici, yobaz düzenlenmenin bir an önce geri çekilmesini istiyoruz” dedi.

Taciz ve tecavüzü teşvik yasası
CHP Ankara İl Örgütü, çocuklara cinsel istismarı suç olmaktan çıkaran önergeye karşı Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Bu tecavüz ve tacizi teşvik yasasıdır” denildi. CHP Ankara İl Başkan Vekili Rıfkı Güvener, “Bu yasa cinsel ilişkide rıza yaşını 12'ye düşürerek, çocuklarımız taciz ve tecavüzcülere teslim edilmek isteniyor. Tecavüzcüler kendini ret eden kadınlara, taciz ve tecavüz etmekten çekinmeyecektir” diye konuştu.

Evlilikler istismarı sürekli hale getirdi
Atatürk Parkı’nda bir araya gelen Adana Kadın Platformu üyeleri de, “Tecavüz suçtur, komisyonu olmaz” diyerek bir basın açıklaması yaptı. CHP Kadın Kolları ve HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın da katıldığı eylemde kadınlar önergenin taslaktan çıkarılmasını istedi. Platform adına konuşan Şükran Kablan Yeşil, “Çocuk yaşta evlilikler, cinsel istismarın sürekli hale getirilmiş biçimidir" dedi.

'Evlilik geleneksel bir çocuk oyunu değildir'
Ankara Tabip Odası (ATO) AKP’nin çocuk istismarcılarına af getiren düzenlemesine tepki göstererek, “Çocuklarımızın istismar edilmesine yasalarla, önergelerle göz yummanıza izin vermeyeceğiz. Evlilik geleneksel bir çocuk oyunu değildir. Gelenek görenekler insan haklarına, çocuk haklarına, insan sağlığına aykırıysa savunmak mümkün değildir. Çocukla tecavüzün, istismarın, evliliğin yan yana kullanılmasının bu kadar fütursuzca ve ahlaksızca olmamasını, çocuk istismarının ağır cezalara çarptırılarak caydırıcılığın artmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

KADEM’den de itiraz var
Skandal AKP önergesine, hükümete yakınlığıyla bilinen kadın örgütü Kadın ve Demokrasi Derneği’nden de (KADEM) itiraz geldi. Yönetim kurulunda genel başkan yardımcısı olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın da bulunduğu, iktidarın kadın ve aile politikalarına yakınlığıyla bilinen KADEM, çocukların ‘rıza’sının olduğunun nasıl belirleneceğini sorgulayarak, “Tasarının, en önemli çıkmazlarından biri cebir, tehdit ve iradeyi etkileyen hususların tespitinin son derece zor olduğudur. Kaldı ki cebir ve tehdit olmasa bile küçük yaşta bir kız çocuğunun ‘kendi iradesi’ nasıl tespit edilecektir? Bu konunun da ayrıca değerlendirilmesi gerekir” dedi.