Skandalın sorumlusu Cumhurbaşkanlığı
Fotoğraf: Freepik

Aycan KARADAĞ

BirGün’ün ortaya çıkardığı milyonlarca kişinin verilerinin çalınması skandalının yankıları sürüyor. Resmi makamlar konuya ilişkin sessizliğini korurken bu verilerin nerelerden çalındığı ise hâlâ soru işareti.  

Durumu BirGün’e değerlendiren Avukat Doğan Erkan, verilerin çalınmasında sorumluluğun Cumhurbaşkanlığı’nda olduğunu vurgulayarak, “e-Devlet en son cumhurbaşkanlığına bağlandı. Bu yüzden verilerin çalınmasında sorumluluk Cumhurbaşkanlığı’nındır. Bu birimlerdeki görevliler, görevi ihmal suçu işlemiş demektir. Bu verilerin korunmasını sağlamaları gerekiyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı, e-Devlet şifresinin çalınmasından kaynaklı bir yurttaşın başına gelebilecek herhangi bir olaydan da sorumludur” dedi.

Yurttaşların suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyleyen Erkan, “Yurttaşın verilerinin çalındığını şu an için bilmesi imkânsız. Devlet en azından bunun için bir sistem kurmalı. Devletin, hangi yurttaşların bilgisinin çalındığını tespit edebilmesi gerekiyor. Bu yüzden kapsamlı bir çalışma yapılmalı. Bunlar tespit edilemiyorsa bilişim sistemimiz yok demektir” ifadelerini kullandı.   

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik ise, "Teknik ekiplerimiz ile detaylı inceleme yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Veri sızıntısının büyüklüğünü ve verilerin güncelliğini tespit etmeye çalışıyoruz. Bu verileri paylaştığını iddia eden, bu ve benzeri siteler yoluyla da veri hırsızlığı yapılabilir. Bu nedenle yurttaşlarıma tavsiyemiz, merak edip kendi verilerini sorgulamak için bile bu tarz sitelere giriş yapmamaları ve kişisel verilerini paylaşmamalarıdır” dedi.

Çelik, şunları dile getirdi: “Yurttaşların hangi bilgilerin çalındığı konusunda mutlaka bilgilendirilmesi, olası dolandırıcılık girişimlerine karşı duyarlı olmaları sağlanması için çalışma yürütüyoruz." Twitter hesabından tepki gösteren Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise “TC kimlik bilgisi, telefon numarası, adresi, ücretsiz üyelik karşılığında; tapu ve diğer bilgiler ücretli üyelik karşılığında bulunabildiğine dair haberlerin kamuoyuna yansıması üzerine meclis araştırması talep ettik; AKP-MHP oylarıyla reddedilmişti. Önergemizi reddedenler, milyonlarca yurttaşın en mahrem bilgilerinin yayılması ve maruz kaldığı risk için ne yapmayı düşünüyor” ifadelerini kullandı.

TEPKİ YAĞDI

Skandala tepki gösteren TTB Aile Hekimliği Kolu’nun, açıklamasında ise şu ifadeler kullanıldı: “Kişilerin her türlü bilgisi çalınmış, elden ele dolaşıyor, sorumlulardan ses yok! Nerde KVKK, nerde gizlilik!”

Bir sitede milyonlarca kişinin verilerinin yayımlandığı öğrenilmişti. Sadece haftalık 100 ve aylık 200 TL ücret ödeyerek kişilerin tıbbi verilerine bile eri erişilebildiği ortaya çıkmıştı.