Smart Solar işçileri işgal eyleminden kazanım elde etti. İşten çıkarılan işçi işe iade edilecek. Birleşik Metal-İş ile fiili görüşmeler başladı. Başkan Serdaroğlu “Toplu iş sözleşmesi masasının kurulmasını istiyoruz” dedi.

Smart Solar işçileri kazandı: İşten çıkarılan işçi işe iade edilecek
Fotoğraf: Fatoş Erdoğan

EMEK SERVİSİ

Yasalar emekçilere sendikal örgütlenme hakkı tanıdığı gibi işverene ise buna itiraz etme hakkı veriyor. İşçiler ise örgütlenebilmek için direnmek zorunda kalıyor. Bunun son örneğini Gebze’de faaliyet gösteren Smart Solar işçilerinde gördük. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Çalışma Bakanlığı’ndan aldığı yetkiye mahkeme yoluyla itiraz eden işveren öncü işçiyi ise işten çıkardı. İşçiler ise 24 saat boyunca fabrikayı işgal ederek arkadaşlarının işe alınmasını ve sendikanın fiilen tanınmasını sağladı.


Kocaeli Gebze’de faaliyet gösteren Smart Solar fabrikasında, sendikal faaliyete öncülük eden işçinin işten çıkarılması sonucu başlayan işgal eylemi kazanımla sona erdi. Atılan işçi işe geri alındı.

Smart Solar işçileri ücret düşüklüğüne, ağır çalışma koşullarına, baskıya karşı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladı. Sendika 6 ay önce örgütlenme aşamasını tamamlayarak çoğunluk tespitinde bulunarak toplu sözleşme yapma yetkisi vermesi için Çalışma Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık yetkiyi verdi. İşveren ise Çalışma Bakanlığı’nın verdiği yetkiye itiraz davası açtı.

İrade kuvvetli

Sendika yetki itirazı davasından sonra işçilere yönelik baskının arttığını ve fabrikayı kapatma gibi tehditlerin edildiğini aktardı. Perşembe günü ise örgütlenmeye öncülük eden isim işten çıkarıldı. Akşam saatlerinde gerçekleşen işten çıkarmaya karşı işçiler anında eyleme iş bırakarak kendilerini fabrikaya kilitledi. Geceyi fabrikada geçiren işçilere sabah saatlerinde diğer vardiyalar da katıldı.

İşçiler 2 talepte bulundu. Birincisi atılan arkadaşlarının işe iade edilmesi diğeri ise sendikal yetkiye karşı yapılan itiraz davasının geri çekilerek toplu sözleşme sürecinin başlatılması.

Eylem sırasında işveren temsilcileri işçilerin belirlediği temsilcilerle görüşme gerçekleştirdi. Çeşitli sosyal haklarda iyileştirme yapılacağı teklifleri sunuldu. İşçiler ise önce arkadaşlarının işe iadesini ardından da sendika yöneticileriyle müzakerelerin başlatılması gerektiğini belirtti. Fabrikanın dışarısında da diğer işyerlerinden gelen yüzlerce işçi destek sloganlarıyla arkadaşlarıyla dayanışma gösteriyordu.

İşveren uzun saatler sendika yöneticileriyle görüşmeyi reddettiği gibi ardından savcılık kararıyla fabrikayı boşaltma kararı aldırdı. Fabrika önüne yüzlerce çevik kuvvet polisi getirildi. Fabrikada 250’den fazla işçi bulunuyordu. İşçiler ise tüm müdahaleleri göze aldıklarını ve eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

İşveren tarafı, eylemdeki kararlı duruş sonucunda sendika yöneticileriyle müzakerelere başladı. Sendika işçilerin taleplerinin arkasında durdu. Bunun üzerine işten atılan işçinin geri alınması, işgal boyunca geçen süresinin ve sonraki iki günün ücretli izin sayılması kararı alındı. Ardından müzakerelerin devam ettirilmesi kararlaştırıldı.

Sırada TİS var

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu süreci şöyle değerlendirdi: “Görüşmeleri gece geç saatlere kadar devam ettirdik. Bu işgal bir işçinin işten atılmasıyla ortaya çıkmıştı. Bu 24 saatlik eylemin ardından arkadaşımızın işe iadesi kararı alındı. Sendikanın kabul edilmesiyle ilgili ise istediğimiz koşullara gelmiş durumda değiliz. İşveren sendikayla görüşme yapacağına dair kabulde bulundu ama toplu iş sözleşmesi (Tis) için istediğimiz yere gelmiş değiliz. Bir görüşme daha yapacağız. O toplantıda çıkacak karara dair hareket edeceğiz. Sendikamızın Bakanlık’tan aldığı yetkiye karşı açılan itiraz davasının geri çekilmesini isteyip toplu sözleşme masasına oturmayı talep edeceğiz. Eylemle işçinin örgütlü gücünün neler yapabileceğini göstermiş olduk. İşveren aynı sorunları yaşamamak için uzlaşı yolunu seçecektir.”