ABD gizli servislerinin belgelerini yayınlayan Edward Snowden, yarın İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleşecek Internet Ungovernance Forum'a telekonferans ile katılacak

Snowden internet forumuna katılacak

Onur Erem

ABD gizli servislerinin belgelerini yayınlayan Edward Snowden, yarın İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleşecek Internet Ungovernance Forum'a telekonferans ile katılacak. Bugün saat 18.00'de Santralİstanbul kampüsünde yapılacak etkinlikte insan hakları ve internet savunucusu Chris Soghoian ile sohbet edecek olan Snowden, sonrasında da izleyicilerin sorularını yanıtlayacak. 1983 doğumlu bilgisayar uzmanı Edward Snowden, ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansı'nda (NSA) çalışırken kurumun insan haklarını ve yasaları ihlal eden uygulamalarına tepkisiz kalamamış, yüz binlerce gizli belgeyi kopyalayarak yurtdışına kaçmıştı. Snowden bugün hâlâ Rusya'da sürgünde yaşıyor.

***

İnternet sansürü artıyor

İnternet Yönetimi Forumu (IGF) internet yasağı tartışmalarını gündeme getirirken, beş hak örgütü ise Türkiye'de internet özgürlüğüne dair görüşlerini paylaştı

İnternet yasaklarının sıklıkla gündeme geldiği bir dönemde, düzenlenen İnternet Yönetimi Forumu (IGF) pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Forumu özgürlük tartışmaları açısından eksik bulan kuruluşlar, alternatif bir forum düzenlerken, dün internet ve insan hakları alanlarında uluslararası çalışmalar yapan, beş hak örgütü Cezayir Restaurant'ta yapılan basın açıklamasıyla Türkiye'de internet özgürlüğüne ilişkin görüşlerini paylaştı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye ve Avrupa temsilcilikleri, Af Örgütü Türkiye, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, İnsan Hakları İzleme örgütü (HRW) ve Alternatif Bilişim Derneği'nin katılımıyla düzenlenen toplantıda, Türkiye'de internet özgürlüğünü kısıtlayıcı yasal düzenlemelere dikkat çekildi.



'HUKUKTAN UZAKLAŞIYORUZ'
RSF Türkiye'den Erol Önderoğlu, “Türkiye'de internet özgürlüğünden hukuk devletinden uzaklaşılan bir süreç yaşıyoruz. 15 yıldır AB adaylık müzakereleri çerçevesinde demokrasi standartları yasa bakımından oturtulamadı” dedi. Önderoğlu, IGF'yi internet sansürünün aktörlerini yeterince ortaya koymadığı ve politik baskıları gündeme taşımadığı için eksik bulduğunu söyledi.

İNTERNET BASINI TANIMLANMADI
Çevrimiçi gazeteciliğin basın kanununa bağlanmasıyla ilgili yasa tasarısına itiraz eden TGC'nin Genel Sekreteri Sibel Güneş ise toplantıda henüz tamamlanmayan bu süreçle ilgili bilgi verdi. HRW'den Emma Sinclair-Webb, Türkiye'de internet kullanıcılarının attıkları tweetler nedeniyle ceza almalarının kabul edilemez olduğunu belirterek, Fazıl Say ve Ertan P. davalarını hatırlattı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünden Johann Bihr, Türkiye'de internetin özgürlükten uzak, AB insan hakları yasaları, BM kitle gözetimi kararları ve anayasaya uygun olmayan biçimde düzenlediğini vurgularken, Uluslararası Af Örgütü temsilcisi Andrew Gardner, "İzmir Gezi davasının internette kendini özgürce ifade edenlere de mesaj vermeyi amaçladığını" söyledi.


HAK İHLALLERİ SÜRÜYOR
Alternatif Bilişim Derneği'nden İlden Dirini ise, yeni TİB yasasının Erişim Sağlayıcılar Birliği'ni kurarak alan adı kısıtlamalarını tekeline aldığını belirtti. Netclean, gezinti.com gibi uygulamaların, internet sansürünü yoğunlaştırdığını anlatan Dirini, Türkiye'de bireylerin internette uğradıkları hak ihlallerine ilişkin hiçbir adım atılmazken, hükümetin hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı düzenlemeleri hızla yaptığına dikkat çekti.