Soçi'ye doğru giderken... Kongrede Suriyeliler konuşacak

Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksey Lavrentyev, Soçi’de yapılması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde sadece Suriyeli katılımcıların konuşma yapabileceğini belirtti.

Rus diplomat, “Ama yine altını çizerek söylüyorum ki, onlar kesinlikle sadece gözlemci olarak katılacak. Katılımlarıyla Suriye halkının bu krizden çıkış yolunu bulmasına destek verebilecek ama kesinlikle hiçbir şekilde etki yapmayacak. Sanırım (Suriyeliler dışında) hiçbir ülkeye söz hakkı verilmeyecek. Planlarımız bu yönde” diye kaydetti.

Ulusal Diyalog Kongresi’ne başkanlık yapması için eski Suriye Devlet Başkan Yardımcısı Faruk Şara’nın davet edildiği yönündeki haberleri değerlendiren Lavrentyev, “Tüm bunlar söylenti. Henüz hiçbir isim yok” dedi.

PYD katılmıyor ama…
Rusya’nın Astana görüşmelerindeki baş müzakerecisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye tarafından PKK’nin Suriye uzantısı olarak görülen PYD’nin Soçi’deki Ulusal Diyalog Kongresi’ne davet edilmeyeceğini söyledi.

Buna karşın çok sayıda Kürt temsilcinin Kongre’ye katılacağını belirten Lavrentyev, İnterfaks’a yaptığı açıklamada, “Kürtleri kapsamlı bir şekilde temsil ettirmeye çalıştık ancak bir yandan da bu durumun Türk muhataplarımızı rahatsız etmeyeceğinden emin olmak istedik” dedi.

Rus yetkili, tam katılımcı listesinin ise Türkiye ve İran ile yapılacak görüşmelerden sonra tamamlanacağını sözlerine ekledi. Lavrentyev, görüşmelerin ilk gününde yaptığı açıklamada, katılımcı listesi konusundaki istişarelerin üç hafta kadar sürebileceğini söylemişti.

Ancak Rusya’dan gelen bu açıklama AKP’de yüreklere su serpse de Suriyeli Kürtlerin Kongre’de “Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu”nun taleplerinin dillendirileceği bir katılımı öngördükleri anlaşılıyor. Kürtler ayrıca, Kongre’ye federasyonu temsilen katılacak isimlerin listesinin Rusya’yla yapılan görüşmelerin ardından belirlendiğine dikkat çekiyor.

Demokratik Halk Hareketi (TEV-DEM) Diplomasi Komitesi Üyesi Salih Müslim, Rusya’yla daha önce yaptıkları görüşmede “Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu” bünyesinde yer alan bütün grupları temsilen 140 kişilik bir katılımcı listesi çıkartıldığını belirterek şunları söyledi:

“Daha önce bir Rus heyeti geldi. Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nda yer alan bütün kesimlerle; Kürt, Arap, Süryanilerle görüştüler, davet de geldi. 140 kişinin toplantıya katılacağını söylediler. Delegasyon Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu adına katılacak. Davetiyeler isimlere de gelse katılımcılar Federasyonun taleplerini dile getirmek üzere toplantıda yer alacak.”