Soçi’de 22 Kasım’da düzenlenecek zirve öncesi Rusya, İran ve Türkiye Dışişleri Bakanları Antalya’da bir araya gelecek. Toplantı, ‘Suriye’de siyasi çözüm’ başlığı altında gerçekleşirken, ‘Esad’lı geçiş’ konusu ana gündem maddelerinden biri olacak

Soçi Zirvesi Antalya'da şekillenecek: Gündem, Esad’lı geçiş

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Rusya’nın Soçi kentinde 22 Kasım’da düzenlenecek Soçi Zirvesi öncesi Rusya, İran ve Türkiye Dışişleri Bakanları bugün Antalya’da bir araya gelecek. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşecek görüşmede Soçi’deki Suriye konulu zirvenin gündemi tartışılacak. Suriye’deki üç garantör ülke olan Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’de siyasi çözümü hedefleyen yol haritasını şekillendirmeye çalışacak.

Soçi’de Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda 13 Kasım’da bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği Suriye’de siyasi çözüm planı bugün üç ülkenin Dışişleri Bakanları’nın yaptığı görüşmede detaylandırılacak. Mevkidaşlar, siyasi çözüm için ortaya konulan Astana sürecinin daha da ileriye götürülmesine ilişkin liderlere sunulacak önerileri tartışacak. Görüşmede, ‘Suriye’de Esad’lı bir geçiş süreci’ tartışmalarının ayrıntıları ele alınacak.

Rakka’dan çıkış gündemde
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “DAEŞ ve PYD’nin Rakka’da el ele, kol kola girmesi karşısında derin bir suskunluk içinde olanları görüyoruz. Kimse bize SDG’yi demokratik bir kuruluş olarak yutturmasın” ifadeleriyle yorumladığı, ABD ve PYD ortaklı Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) IŞİD militanlarının Rakka’dan çıkışına izin verdiğine ilişkin görüntülerin de toplantının ana konularından biri olacağı belirtildi.

IŞİD’in sızmalarına karşı alınması gereken önlemler konusunda, bakanların hazırlayacağı dosyaların liderlere sunulacağı öğrenildi. Tüm bunların yanı sıra Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Afrin, Rakka ve Membiç’teki demografik yapının korunması başlığını da gündeme getirebileceği bildirildi.

Erdoğan işaret etti: İdlib ve Afrin
Erdoğan’ın, “Oradaki gözleme noktalarında biz hâkim unsur olarak bulunacağız” sözleriyle operasyon mesajı verdiği Afrin ve Türkiye’nin şimdiye kadar iki gözlem noktası kurduğu İdlib’de yürütülen çalışmalar da bugün gerçekleşecek toplantının diğer başlıkları olacak. PYD denetimindeki Afrin’den çekilme sözü veren Rusya’nın, bölgede Türkiye ile olası iş birliğinin ayrıntıları gündeme alınacak.

Erdoğan son olarak, İdlib’de atılan adımın Afrin’de de atılacağını söyledi. Erdoğan dün Rize’de halka hitap ederken, “İdlib’de attığımız adımı Afrin’de de atacağız. Kim ki bize tehditte bulunur, bunun hesabını sorarız. Bir gece ansızın gelebiliriz dedik, geldik. Bundan sonra da gelmeye devam edeceğiz” dedi.