Ankara Toptancı Hali’ndeki esnafa göre, IŞİD’e infilaklı fitil kaçıran şebekeden Mehmet Oktar, kendilerinden ‘’Suriye’de savaşan Türkmenlere yardım’’ gerekçesiyle 200 ila 400 bin TL arasında para topladı

Soğan TIR’ındaki fitillerin parası Toptancı Hali’nden

DOĞU EROĞLU dogueroglu@gmail.com @DoguEroglu

IŞİD’e götürülürken Urfa-Akçakale’de yakalanan ‘’Soğan TIR”ında gizli infilaklı fitillerin finansmanının, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bir memurun Ankara Toptancı Hali’ndeki esnaftan “Suriye’de savaşan Türkmenlere” yardım gerekçesiyle topladığı bağışlarla sağlandığı iddia ediliyor. BirGün’e konuşan hal esnafı, 259 bin metre infilaklı fitil sevkiyatının planlayıcıları arasında olan ve adı dava dosyasında da geçen memur Mehmet Oktar’ın, kendilerinden iki defa para topladığını anlattı.

‘Türkmenlere’ diye topladı
Halde meyve, sebze ve balık toptancılığı yapan esnafa göre, Mehmet Oktar, 2015 yılı içerisinde iki defa “Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan Türkmenlere yardım” için kullanılacağı iddiasıyla para istedi. Esnafa göre, halde görevli Oktar’dan gelen bu talebe kimse karşı çıkmadı ve dükkân sahipleri 500 ila 1.000 TL arasında bağış yaptı. Bağış kayıt dışı gerçekleştirildiği için halden toplanan tutarı kesin olarak belirlemek mümkün olmasa da iki defa 198 dükkandan da bağış alan Oktar’ın bu yolla 200 ila 400 bin TL arasındaki bir meblağa ulaştığı sanılıyor.



Bağışlar infilaklı fitil almaya yetiyor
Bu meblağ, aynı zamanda IŞİD’e götürülmeye çalışılırken Akçakale’de yakalanan kamyonda bulunan infilaklı fitilin piyasa değerini karşılamaya da yetiyor. Trend Patlayıcı şirketi üzerinden alım yapan şebekenin, nakliyatın yapıldığı tarihten önceki birkaç hafta içerisinde piyasadaki iki patlayıcı üreticisi ve ithalatçısından en az 400 bin metre infilaklı fitil edindiği biliniyor. 400 bin metre infilaklı fitil, Türkiye piyasasında en az 200 bin TL karşılığında satılıyor.

Kendini binbaşı olarak tanıtıyordu
Hal esnafına göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi kadrolarında görevli Mehmet Oktar, halde sıkça görülmüyordu. Oktar, şebekenin infilak fitillerinin nakliyesi için anlaştığı kamyon şoförü Yalçın Kaya’yla yaptığı görüşmede kendisini “Piyade binbaşı” olarak tanıtmıştı. Oktar’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’ndeki görevine başlamadan önce subay olarak jandarmada görev yaptığı tahmin ediliyor.

Hal yetkilisi de şebekede
İnfilaklı fitilleri IŞİD’e götürürken Akçakale’de yakalanan Yalçın Kaya’nın, şebekeyle tanıştığı toplantıdaki isimlerden birinin de Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali yöneticilerinden Tahir Döner olduğu biliniyor. Isparta’da, Kaya’yla yapılan ilk görüşmede bulunan Döner hakkında, haldeki 41 numaralı dükkânı usulsüz biçimde kiraladığı gerekçesiyle de soruşturma yürütülüyordu.

Trend Patlayıcı borçlarını ödeyemiyordu
Şebekenin infilaklı fitilleri temin eden mensubu Mesut Doğanay’ın mali durumuna ilişkin bilgiler de bu tabloya eklendiğinde, Ankara Toptancı Hali’nden toplanan bağışların infilaklı fitil alımında kullanılmış olabileceği ihtimali artıyor. Türkiye’ye infilaklı fitil ithal edip bu ürünleri iç pazara satan patlayıcı üreticileri, borçlarından ötürü Doğanay’ın sahibi olduğu Trend Patlayıcı firmasına ürün vermeyi kestiklerini belirtiyor. Trend Patlayıcı şirketine sattıkları 200 bin metre infilak fitilinin 50 bin metrelik kısmı Akçakale’deki kamyondan çıkan Kapeks Patlayıcı firmasının yetkilileri de Doğanay’ın ekonomik zorluk çektiğini doğruluyor. BirGün’e konuşan Kapeks yetkilileri, kendilerine yaklaşık 300 bin TL borcu olan Doğanay’a bir süredir ürün göndermeyi kestiklerini ancak ödemeyi peşin yapacağı sözüne karşılık, Ağustos 2015’te 200 bin metre infilaklı fitil sattıklarını belirtiyor.