Burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, halsizlik ve ateş… Giderek soğuyan havalar hastalıkları da beraberinde getiriyor. Isı değişimleri, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu dönemde hastalanmamak için kişisel tedbirler alınması gerekirken, tedaviye de doğru zamanda ve uygun şekilde başlanması önem taşıyor

Soğuk havalara karşı bağışıklığınızı güçlendirin

Havaların soğumaya başladığı ve kış aylarının yaklaştığı bu günlerde, doğa gibi, insanların da zorlu şartlara hazırlanması ve uyum sağlaması gerekiyor. Gece ile gündüz arasında yaşanan hava sıcaklığı ve nem oranlarındaki ani değişimlerle birlikte beslenme şekli ve içeriğinin değişmesi nedeniyle vücut bu duruma adapte olmakta zorlanıyor ve bazen değişime ayak uyduramıyor.

Bu uyumun sağlanamadığı durumlarda bağışıklık sistemi zayıflatmakta ve çeşitli hastalıklar baş gösteriyor. En sık karşılaşılan hastalıkların başında da enfeksiyon hastalıkları yer alıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Haluk Mumcuoğlu, mevsim değişimlerinin neden olduğu hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

DENGELİ BESLENİN

Uzm. Dr. Mumcuoğlu, bağışıklığı güçlendirmek için alınacak kişisel tedbirleri şöyle sıraladı:

>> Ani ısı değişimlerinin yaşandığı bu günlerde, hava koşullarına uygun giyinmeye özen gösterilmeli.
>> Yeterli ve dengeli beslenme, enfeksiyonlardan korunmada son derece önemli. Her grup besinden dengeli ve yeterli beslenilmesi gerekiyor.
>> Yeterli sıvı tüketimi sağlıklı ve dengeli beslenmek kadar önem taşıyor. Susama hissi olmasa da 1,5 - 2 litre sıvı tüketilmeli.
>> Düzenli yapılan egzersizlerle vücut direnci korunuyor.

>> Günde ortalama 6-8 saat kaliteli uyku bağışıklık sistemini güçlü tutuyor ve hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.
>> Hastalıklardan korunmada el hijyenine dikkat edilmeli. Bulaşmayı önlemek adına eller sık sık yıkanmalı.
>> Bağışıklık sistemini zayıflatan yoğun stresten kaçınmak da hastalıklardan korunmada önemli bir etken.

GRİP AŞISI TEKRARLANMALI

Kış aylarında en sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında enfeksiyon hastalıklarında antibiyotik tedavisinin faydası olmadığını vurgulayan Uzm. Dr. Mumcuoğlu, bakteriyel enfeksiyonlarda doğru antibiyotiğin, doğru sürede, doğru şekilde uygulanması gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Mumcuoğlu, grip ve zatürreye karşı aşıyla önlem alınması gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Grip virüsü yapısı gereği her yıl kendini değiştiren bir virüs olduğu için gribe karşı kullanılan aşıların içeriği de her yıl değişiyor. Bu yüzden grip aşısının her yıl eylül-kasım ayları arasında tekrarlanması gerekir ancak mart ayının sonuna kadar yapılabileceği unutulmamalı. Bu aşının koruyuculuğu yüzde 60-85 arasında ama yaş ilerledikçe aşının koruyuculuğu azalıyor. Aşı hastalıktan korunmada yüzde 100 etkin olmasa da hem hastalığın daha hafif atlatılmasını sağlar hem de gribe bağlı gelişen komplikasyon ve ölüm oranlarını azaltır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar bulunuyor:

>> 6 aylıktan küçük çocuklara,
>> Hamileliğin ilk 3 ayındaki gebelere,
>> Aşıya veya aşı içeriğine alerjisi olduğu bilinenlere, canlı virüs aşısı yaptırması uygun olmayanlara ve bazı özel tıbbi durumları olduğu için hekimleri tarafından aşı yapılması uygun görülmeyenler kişilere grip aşısı yapılmamalı.”