İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye’nin Libya’ya gönderdiği Suriyeli savaşçı sayısının beş bine yaklaştığını öne sürdü. İddiaya göre bin 900 savaşçı daha Libya’ya gitmek üzere eğitim alıyor

SOHR’un iddiası: Türkiye’nin Libya’ya gönderdiği Suriyeli savaşçı sayısı beş bine yaklaştı

Muhalif gruplara yakınlığıyla bilinen İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye’nin Libya’ya gönderdiği Suriyeli savaşçı sayısının 5 bine yaklaştığını iddia etti.

SOHR’un internet sitesinde yer alan habere göre, Türkiye şu ana kadar Libya’ya 4 bin 750 Suriyeli savaşçı gönderdi. Haberde, savaşçılardan yaklaşık 200’ünün ise Avrupa’ya kaçtığı öne sürülürken bin 900 savaşçının ise Libya’ya gitmek için Türkiye’de eğitim adlığı iddia ediliyor.

SOHR’un güvenli kaynaklardan edindiğini öne sürdüğü bilgilere göre Libya’daki operasyonlarda öldürülen Suriyeli savaşçı sayısı da 117’ye yükseldi. Habere göre savaşçılar Trablus’un güneyindeki Selahaddin bölgesinde, Trablus Havaalanı yakınlarındaki El Ramla cephesinde ve El Hadaba Projesi bölgesinde öldürüldüler.

TÜRKİYE KAÇAMAK YANIT VERMİŞTİ

Türkiye’nin Libya’ya Suriyeli savaşçıları gönderdiği iddiası ilk gündeme geldiğinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konu ile ilgili sorulara, “ÖSO Libya'ya gitmedi, bizdeki bilgiler böyle. Hafter'in açıklamalarının önemi yok” yanıtını vermişti.

Ancak daha sonra Türkiye’den uluslararası ajanslara açıklamalarda bulunan bazı kaynaklar, Libya'da Suriyeli savaşçıların bulunduğunu ancak bu savaşçıların gidişinin Türkiye tarafından kontrol edilmediğini öne sürmüştü.

Suriyeli savaşçılar hakkında gündeme gelen bir diğer iddia ise, Libya’da savaşması karşılığında Türkiye vatandaşlığı vaat edildiği. Bu iddia da Dışişleri Bakanlığı ve birçok yetkili tarafından reddedilmişti.

LİBYA’DA SON DURUM

Libya’da birbirine karşıt iki yönetim bulunuyor. Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Türkiye başta olmak üzere Birleşmiş Milletler ve AB tarafından tanınıyor. UMH, ülkenin başkenti sayılan Trablus’ta ve geri kalan toprakların çok küçük bir bölümünde etkin.
General Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu tarafından desteklenen Abdullah Abdurrahman el-Tani liderliğindeki Libya Temsilciler Meclisi’nin merkezi ise Tobruk. Tobruk hükümeti de Rusya ve Fransa dahil Mısır ve Körfez ülkelerinin desteğini alıyor.
Ülkedeki iki yönetim arasında bir süredir devam eden ateşkes görüşmeleri önce başarısızlığa uğramıştı. Ancak son olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşen General Hafter’in ateşkes anlaşmasını imzalamaya karar verdiği bildirildi.