AKP iktidarı karşısında Meclis'te muhalefet yoksunluğu, Meclis dışı muhalefetin zayışığı ve sosyal demokrat kadrol

ÇİLEM KAYA-ÖNDER İŞLEYEN / AKP iktidarı karşısında Meclis'te muhalefet yoksunluğu, Meclis dışı muhalefetin zayışığı ve sosyal demokrat kadroların dağınıklığı solda yeni arayışları yeniden gündeme getirdi. Geçtiğimiz günlerde solda yeni zemin arayışları için DİSK öncülüğünde düzenlenen 'Türk solunun geleceği' toplantısı, bu çabaların en yakın tarihli olanıydı. Toplantının sonuç bildirgesinde solun yeniden halk için umut olması gerektiği vurgulanmı ş, solun bugün yaşadığı temel sorunun örgütsel dağınıklık olarak değerlendirilmişti. Bildirgede, yaşanan dağınıklığının aşılabilmesinin yolunun da solun farklılıkları zenginlik olarak görüp bir arada durması ile mümkün olacağı ifade edilmişti. Demokratik kamuoyunda toplantının ardından değerlendirmeler devam ediyor. Sol cenahtaki partilerden gelen tepkiler genelde yeni parti arayışlarının, solun ve halkın sorunlarına çözüm olamayacağı yönünde. Toplantı katılımcılarından Ece Temelkuran ise ‘Solun Türkiye’de yaş ortalamasının bu kadar yükselmesi kaygı verici bir durum’ derken Toplantıya katılımcılarından Aydın Engin ise ‘Herkes Soldan farklı bir şey anlıyor’ değerlendirmesinde bulundu.

Ece Temelkuran BENİM adıma konunun ne durumda olduğunu anlamak açısından yararlı bir toplantı oldu. Toplantıdaki en genç insan olmaktan sol adına rahatsız oldum. Oradaki insanların çoğu benim yarı yaşımdayken bu toplantılara katılıyorlardı. Solun Türkiye’de yaş ortalamasının bu kadar yükselmesi kaygı verici bir durum.

Can Dündar BU toplantının üstleneceği misyon soldaki dağınıklığı toparlamaktan çok, bugün var olan durumu aşan bir perspektifle demokrasiye, insan haklarına, hukuk devletine inanan bütün kesimler bir araya getirmek olmalıdır.

Aydın Engin SOL deyince, katılanların her beri farklı bir şey anlıyor. Toplantıya ilişkin söyleyeceği şey, katılımı ile ilgili bir sorun olduğudur. Toplantı da o niye var, o niye yok diye tartışılmadı ama bence büyük eksiklik gerek sosyal demokrat çevreden gerekse sosyalist çevreden yeterli bir temsil olmamasıydı. Özellikle sosyalist solun temsili çok zayıftı. DİSK, bu toplantılara devam edecekse bunu dikkate almalı. Toplantılara sosyalist solun ve sosyal demokrat çevrenin daha geniş katılımı sağlanmalı.

Oğuz Oyan (CHP) 'Aranan liberal bir soldur'  SOLUN virüsü neo-liberal ideolojidir. Bu virüse bulaşmamış herkesle güç birliği gerçekleştirebiliriz. DİSK toplantısına katılanlar arasında kazanılacak isimler vardır. Net olarak bir liberal sol arayışlarıyla Türkiye de yapılmak istenen şey ancak AKP’nin solda simetriğini yapmaktır. Medyanın böyle bir dayatması vardır bu tuzağa düşmemek gerekir.

Ahmet Güryüz Ketenci (SHP) "Sağlıklı bir sonuç mümkün değil'  BOLU da toplanan insanların görüşleri ile SHP’nin görüşleri örtüşmektedir. AB, Kürt sorunu,Kıbrıs sorunu, özelleştirmeve emek sömürüsü aynı görüşlerdir. Toplantıya katılanlar SHP’nin tüzüğünde bulunan düşünceleri paylaşmaktadır. Zaten sol yeteri kadar bölünmüştür, bu girişimde bölünmelerin sayısını bir adım artırmak demek o nedenle bir yaklaşım içinde olunmamalı.

Alper Taş (ÖDP) "Hangi sol, nasıl bir sol?"  DİSK’in arayışı merkez solda bir arayıştır. 1996’da kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi, eşitlik ve özgürlük taleplerini birleştiren, özgürlükçü sol-sosyalizmin arayış partisidir. ÖDP, bu arayışını 10. kuruluş yıl dönümünde tartışacak ve derinleştirecektir. Solun fikri zeminde kendisini geliştirebileceği en önemli zemin, bu zemindir. Bugün solun önündeki sorun, salt örgütsel dağınıklık sorunu değildir. Sorun toplumsal dayanaklarının zayıflığı,solun toplumsallaşamamasıdır.

Levent Tüzel (EMEP) ‘Dövüşten kaçıyorlar’ AÇIKTAN söylenmese de toplantının amacı yeni bir sol parti hazırlığı yapmak. Türkiye’nin yaşadığı durumu, solun sıkışıklığını aşmanın yolu olarak yeni bir sol parti kurulması gerektiği gibi bir düşünce ile hareket ediyorlar. Sorunu yanlış yerden anlıyorlar ve yanlış çözümler peşinde koşuyorlar. Türkiye’nin ihtiyacı olan böylesi bir oluşum değil, ihtiyaç sol/sosyalist güçlerin, kapitalizme, emperyalizme karşı halk muhalefeti örmesidir.