Sol Buluşmalar devam ediyor: Düzen içi muhalefetin ufku aşılmalı

HABER MERKEZİ

İzmir’den Kars’a yurdun dört bir yanında gerçekleşen Sol Buluşmalar devam ediyor. Hafta sonu İstanbul’un Kadıköy ve Üsküdar ilçeleri ile Bursa’da düzenlenen buluşmalarda adalet, demokrasi, laiklik ve bağımsızlık mücadelesinin önemine dikkat çekildi. Ülkenin içinde bulunduğu karanlıktan çıkışın ancak düzen içi muhalefetin ufkunu aşan bir mücadeleyle gerçekleşebileceğine vurgu yapıldı.


Kadıköy’de gerçekleşen Sol Buluşma’ya gazeteciler, Merdan Yanardağ, Barış Pehlivan ve Berkant Gültekin konuşmacı olarak katıldı. İlk sözü alan Gazeteci-Yazar Barış Pehlivan, son dönem devlet içinde ortalığa saçılan kirli ilişkiler ağına vurgu yaptı. Tüm kirli ilişkiler ağına rağmen ülkede hukuksuzluklara rağmen sokakları, salonları dolduran, iktidarın baskısına rağmen geri adım atmayan cesur insanların AKP rejiminin yarattığı karanlığa karşı mücadele ettiğini ifade eden Pehlivan, umudu asla yitirmemek gerektiğini belirtti.

Siyasal İslam çöktü

Gazeteci-Yazar Merdan Yanardağ da bugünkü Cumhuriyet’in ilerici değerlerinin 1950’lerden itibaren İslamcı, sağ yapılar tarafından sistematik saldırılara maruz kaldığını hatırlattı. Bunun son halkasının AKP olduğuna dikkat çeken Yanardağ, siyasal İslamcı düşüncenin bugün sadece Türkiye’de değil bütün dünyada çöktüğü değerlendirmesini yaptı.

Gazeteci-Yazar Berkant Gültekin ise AKP iktidarının Türkiye’deki sınıfsal çelişkileri derinleştirdiğini, kendi kemik tabanı içinde dahi AKP ile zenginleşen muhafazakarlara karşı bir ‘sınıf kini’ oluşturduğunu dile getirdi. AKP’nin ilk yıllarına öykünen siyasi programlarla yenilemeyeceğini vurgulayarak, “Türkiye restorasyoncu bir muhalefet ufkuna hapsedilmemeli” dedi.

Üsküdar’da gerçekleşen SOL Buluşma’ya Gazeteci Ozan Gündoğdu ile SOL Parti PM Üyesi İbrahim Aydın katıldı. Ekonomik çöküşün altını çizen Gündoğdu, “Çok kısa zamanda mazot-doğalgaz çift haneli sayılara yükselecek. Ekmek zamlanacak. Böyle bir durumda yapılacak tek şey sınıf çıkarları doğrultusunda örgütlenerek, mücadele etmek” ifadelerini kullandı.

Tek çözüm mücadele

‘Devrimci Demokratik Cumhuriyet’ için mücadele vurgusu yapan Aydın ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Öncelikle eğitimin, sağlığın, şirketlere peşkeş çekilen yolların bütünüyle kamulaştırılması gerekiyor. Bu toplumun hakkıdır. İkinci ve olmazsa olmaz taleplerimizden biri de laikliktir. Bugün bu gerici iktidarın toplumu aşağıdan yukarı nasıl kuşattığını, cemaat tarikat içlerine çekip nasıl bir gericileştirme çabası içerisine girdiklerini gördük. Üçüncüsü de demokrasidir. Yeni bir demokrasi anlayışı geliştirmek zorundayız. En önemli başlıklardan biri ise bağımsızlıktır. Dolayısıyla bizim demokratik devrim programına uygun bir mücadele vermemiz gerekiyor. Başka bir çıkış yolu yok.”

Bursa’daki SOL Buluşma’ya BirGün Yazarı Güven Gürkan Öztan ve SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer katıldı. Türkiye’nin birçok noktalarında tek adam rejimine karşı mücadeleyi büyüttüklerini dile getiren Başer, “Gidişatı değiştirmek için asıl sorumluluk toplumsal muhalefetin, muhalefet güçlerinin ne yapıp yapmadığıyla ilgili. Bu karanlığa ancak SOL karşı çıkabilir” dedi. BirGün Yazarı Öztan ise, ülkede yaşanan sorunlarla mücadelenin Sol bir politik çizgiye gereksinimin bulunduğunun altını çizdi. Haber Merkezi