ABD ve Batılı emperyalistler Küba’daki kışkırtma sonrası ellerini ovuştururken Latin Amerika ülkeleri Venezuela ve Meksika’dan Havana’ya destek geldi. Obrador ve Maduro ablukanın kaldırılmasını istedi.

Sol dayanışma

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD emperyalizminin ekonomik kuşatmayla diz çöktürmeye çalıştığı Küba’da meydana gelen protestolar sonrası Latin Amerika’nın solcu liderlerinden Havana’ya dayanışma eli uzatıldı. ABD ambargosu nedeniyle ilaç sıkıntısı ve ekonomik krizle boğuşan Küba ile dayanışma içinde olduklarını kaydeden Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'e tam destek verdiğini bildirdi.

Maduro, Küba'da hafta sonu hükümete karşıtı yapılan protesto gösterilerine ilişkin, "Küba'nın devrimci hükümetine tam destek veriyorum" ifadesini kullandı. Canel ile telefonda konuştuğunu dile getiren Maduro, "Başkan Canel'e ve Küba halkına, tam destek. Buradan, Venezuela'dan, kardeşler iyi günlerde olsun, kötü günlerde olsun Küba bu durumun üstesinden gelecek" dedi.

İLAÇ VE GIDA DESTEĞİ

Küba’da ABD ambargosu ve Covid-19 salgını nedeniyle kötüleşen ekonomiyi fırsat bilen ABD destekli bazı grupların eylemleri ardından Meksika’nın solcu Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador da sosyalist ada ülkesine destek vermeye hazır olduklarını açıkladı. Obrador, Küba'nın ihtiyaç duyduğu aşı, ilaç ve gıdanın sağlanmasına destek olmaya hazır olduklarını bildirdi.

Tabasco eyaletinde konuşan Obrador, "Küba bağımsız ve özgür bir ülke, dışarıdan herhangi yabancı bir güç müdahale etmemeli, Küba halkının kendi kaderini tayin hakkına saygı duyulmalı. Küba halkıyla dayanışmamı ifade ediyorum" ifadelerini kullandı. Obrador, dünyadan Küba'ya yardım edilmesi isteniyorsa, ekonomik ablukanın kaldırılması gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden ise Küba'daki provokasyona destek verdi. Provokasyonu "özgürlük için yüksek sesle dile getirilen çağrı" diyerek tanımlayan Biden, "Uzun zamandır doğrusu hiç bu protesto gibi bir şey gördüğümüzü sanmıyorum" ifadelerini kullandı. ABD Başkanı, "Küba halkı, cesurca temel ve evrensel haklarını savunuyor" iddiasında bulunurken protestoları tertipleyen bazı kişiler gözaltına alındı.

NE OLMUŞTU?

Küba’da pazar günü ABD bayrakları açan bazı gruplar çeşitli bölgelerde ekonomik kriz gerekçesiyle gösteriler düzenledi. Gıda ve ilaç kıtlığıyla yükselen fiyatlardan hükümeti sorumlu tutan göstericiler, yetkilileri salgın krizini yönetememekle suçlamıştı. Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel ise halka seslenerek “Vatanımızın egemenliğini teslim etmeyeceğiz, tüm devrimcileri, devrimi her yerde savunması için sokaklara çıkmaya çağırıyoruz” ifadesini kullanmıştı. Küba halkının mutsuzluğunun başlıca sebebinin ABD yaptırımları olduğunu belirten Devlet Başkanı, sosyal patlama yaşanması için Washington’ın boğucu bir ekonomi politikası yürüttüğünü vurgulamıştı. 60 yılı aşkın bir süredir uygulanan ABD yaptırımları Küba’da gıda, ilaç ve enerji alanında gerekli ihtiyaçların karşılanmasını engelliyor.