İstanbul'da toplu ulaşıma yapılan zamlar, öğrenciler tarafından protesto edildi. Mecidiyeköy'de bir araya gelen SOL Genç üyeleri, "Krizi halkın sırtına zam bindirerek çözmeye çalışmak bir tercihtir. Bu yanlıştan geri dönün!" vurgusunu yaptı.

SOL Genç, İstanbul'daki ulaşım zammını protesto etti: Ulaşım temel haktır, zamlar geri alınsın!

İstanbul’da ulaşım ücretlerine yapılan yüzde 40’lık zam, üniversite öğrencileri tarafından tepkiyle karşılandı.

SOL Genç üyeleri, İstanbul Mecidiyeköy'de bir araya gelerek ulaşım zammını protesto etti.

Eylemde "Ulaşım temel haktır, zamlar geri alınsın!" yazılı pankart açıldı.

Burada yapılan açıklamada, "Sevgili İstanbul halkı, dün İstanbul'da belediyeye, bakanlığa ve özel sektöre bağlı, yani nereye bağlı olduğu fark etmeksizin tüm toplu taşıma araçlarına %40 zam geldi" denildi ve yeni tarifeler anımsatıldı: "Tek basım 7,67 / tam abonman 602/ öğrenci abonman 109/ taksi açılış ücreti 10/ taksi kısa mesafe 28/ Marmaray öğrenci 7,67/ Marmaray tam basım 17/minibüs indi bindi en düşük ücret ise 5.25 oldu. Öğrenci servislerine, işçi servislerine ve aktarma ücretlerine de ayrı ayrı %40 zam yapıldı."

"Her gece yeni bir zam haberiyle uyuyor, her sabah yeni bir zam haberiyle uyanıyoruz" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Asgari ücretli bir işçinin yani memleketin en az yarısının, İstanbul'da aylık ulaşım gideri dün yapılan zamlarla birlikte toplam aylık gelirinin tam %15'ini bulmuş oluyor. Yani insanlar, artık maaşının 7 parçasından birini, her sabah kalkıp işe gitmek zorunda olduğu için harcayacak. Bu oran, arada bir minibüse ve nadiren taksiye de binmek zorunda kalınca %20 yapıyor. Yani tüm aylık gelirin 5'te 1i! Yani alın terimizle kazandığımız 5 parça maaşımızdan ev kirasını, faturaları, yemeğimizi içmemizi ve ulaşımı çıkarınca -5 parça oluyoruz."

"TEMEL HAKLARIMIZ ÜCRETSİZ OLMALI"

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Ayrıca, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'de öğrenci olmak bu kadar zorken, yurt bulabilmek, yurtta yaşayabilmek, kiralık ev bulabilmek, ev bulunursa bu evi geçindirmek, art arda zirveden yapılan zamlı faturaları ödeyebilmek, kirayı yetiştirebilmek, eve alışveriş yapabilmek ve tüm bunların yanında okula gidebilmek özetle sadece hayatta kalabilmek bu kadar imkansızken burada gençler olarak sesleniyoruz: Temel ihtiyaçlarımız, temel haklarımız ücretsiz olmalıdır."

"Temel insani hizmetler yerel ve genel tüm yönetimler tarafından kar amacı gütmeden sağlanmalıdır" ifadelerine yer verilen açıklama, şöyle devam etti:

"Şimdi memleketin mevcut durumunda doğalgaza, elektriğe, suya, akaryakıta zam üstüne zam yapan, memleketi krize sokan suçlu 20 yıldır iktidarda olan Akp iktidarıdır. Sorunumuz, bu halkın sorunu, varlığını, kaynaklar dahil her şeyi, şirketlere satarak sürdürmeye çalışan özelleştirmeci anlayışlarladır. Özelleştirmeci anlayışta olan yerel ve genel tüm yönetimlerin kaynakları derya denizdir. Kimse kimseyi kandırmasın, halkı kandırmaya çalışmayın. Krizi halkın sırtına zam bindirerek çözmeye çalışmak bir tercihtir. Bu yanlıştan geri dönün!

Zamların ve pahalılığın sorumlusu emekçi halk değil, öğrenciler değil. Ekonomik krizin sorumlusu biz değiliz, o zaman bu krizin faturasını da biz ödemeyeceğiz. Bu noktada bu haftadan itibaren İstanbul'un 3 bölgesinde ve onlarca noktasına masalar kurarak yoksulluğa karşı ses çıkaracağımızı buradan duyuruyoruz. Ve başta tüm genç arkadaşlarımız olmak üzere halkımızı bize yoksulluğu reva gören bu anlayışa izin vermemeye ve ses çıkarmaya çağırıyoruz."

istanbul-da-universite-ogrencileri-ulasim-zamlarini-protesto-etti-1000623-1.

"ULAŞIM HAKTIR SATILAMAZ"

Öte yandan zam kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yakınında toplanan öğrenciler tarafından protesto edildi.

‘Gençlik Örgütleri’ imzasıyla bir araya gelen öğrenciler, Haşim İşcan Üstgeçidi üstünde toplanarak, "Ulaşım haktır satılamaz", "Yoksulluğa, geleceksizliğe baş kaldırıyoruz" ve "Ücretsiz ve nitelikli ulaşım haktır, satılamaz" yazılı pankart ve dövizler açtı.

Öğrenciler burada yaptıkları açıklamada, “Sosyal medyada ve televizyonlarda ulaşıma getirilmek istenen zamlar bizzat İBB yetkilileri tarafından mecburi ve haklı gösterilmeye, toplumun yaşamını daha da çekilmez hale getiren zamlar meşrulaştırılmaya çalışıldı” dedi.

Gün geçtikçe en temel haklarından daha da yoksun bırakıldıklarını söyleyen öğrenciler, İstanbul metrosunun Vezneciler durağında, “Akbil basma, turnikeden atla” diyerek turnikeden ücret ödemen geçti.

istanbul-da-universite-ogrencileri-ulasim-zamlarini-protesto-etti-1000624-1.

YILDIZ TEKNİK’TE DE TEPKİ VARDI

istanbul-da-universite-ogrencileri-ulasim-zamlarini-protesto-etti-1000546-1.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri de ulaşım zammına tepki gösterdi.

Üniversitenin Davutpaşa kampüsünde ulaşım zammına karşı yürüyüş düzenleyen öğrenciler, “Ücretsiz ulaşım istiyoruz” dedi.

Yıldız Dayanışması’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Ulaşıma gelen zamma ses çıkartıyoruz! Biz ses çıkarmadıkça yönetenler zamlarla belimizi bükmeye devam ediyor. Usandıklarımız yetti artık. Biz istersek olur, biz yaparsak olur!” ifadelerine yer verildi.