SOL Hukuk ve SOL Feminist Hareket, depremzede çocukların İsmailağa Cemaati ile ilişkin bir vakfın Kuran kursu verilmesini yargıya taşıdı. Suç duyurusunda, “Bakanlık yetkilileri, deprem bölgesinden gelen çocukları alıkonulmasına göz yumarak ve bakanlık bünyesinde koruma altına almayarak görevi kötüye kullanma suçunu, diğer şüpheliler ise çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçunu işlemektedir” denildi.

SOL Hukuk ve SOL Feminist Hareket: Bakanlık yetkilileri çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçuna göz yumuyor

HABER MERKEZİ

SOL Hukuk ve SOL Feminist Hareket, depremzede çocukların İsmailağa Cemaati’nin işlettiği Kuran kursuna verilmesini yargıya taşıdı, suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu dilekçesinde, “6 Şubat’ta Maraş merkezli depremler nedeniyle 43 binin üzerinde yurttaşımız hayatını yitirmiş, çok sayıda çocuk hayatını kaybetmiştir. Gazeteci Alican Uludağ'ın ortaya çıkardığı ve yaptığımız araştırmada somut bilgi ve deliller elde ettiğimiz üzere; Gaziantep'te babalarını kaybeden dokuz çocuğun anneleriyle birlikte Sakarya'ya getirildiği, bu çocukların, anneleri olmadan Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Mekke Mescidi - Hanife Akın Kuran Kursu'na verildiği öğrenilmiştir. Yapılan araştırmalar neticesinde görünürde Diyanet'e ait olan kursun, işletmesinin İsmailağa Cemaati'ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütüldüğü öğrenildiğinden soruşturmanın daha geniş kapsamlı yapılabilmesi adına tüm ilgiler hakkında suç duyurusu ve ihbarda bulunuyoruz” denildi.

ÇOCUKLAR, BAKANLIĞA BAĞLI KURUMLARA YERLEŞTİRİLSİN

Suç duyurusu dilekçesinde, çocukların derhal bulundukları yerden alınarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait kurumlara yerleştirilmesi, savcılıkça etkin bir soruşturma yürütülerek şüpheli olarak gösterilen ve tespit edilecek şüpheliler hakkında ilgili suçlardan ve yine savcılıkça re'sen tespit edilecek suçlardan kamu davası açılması talep edildi.

ÇOCUĞUN KAÇIRILMASI VE ALIKONULMASI SUÇU

Suç duyuruşumda kamu görevlileri ile İsmailağa Cemaati’ne bağlı vakfın yetkililerinin “Görevi kötüye kullanma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması, suçu bildirmeme ile soruşturma makamınca re’sen tespit edilecek diğer suçlardan” yargılanması talep edildi. Suç duyurusunda yer alan ve yargılanması talep edilenler ise şu şekilde:

► Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık
► Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş
► Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yardımcısı Fatma Öncü
► Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yardımcısı Rıdvan Duran
► Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında sorumluluğu tespit edilen diğer yetkililer
► Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı yetkilileri
► Sakarya Müftülüğü yetkillileri
► Adapazarı Müftülüğü yetkilileri
► İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı yetkileri
► Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri
► Hasan Başiş (Sakarya İl Müftüsü)