Sol koalisyon ırkçıları rahatsız etti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İspanya’da ırkçı ve göçmen karşıtı Vox partisi, yeni kurulan sol koalisyon hükümetinden rahatsız oldu. Protesto gösterisi tertip eden Vox, ‘İspanya var’ adı altında bir platform kurarak ülkedeki tüm belediye binalarının önünde “Egemenliğe ve anayasaya saygılı bir hükümet” sloganıyla gösteriler düzenledi.

Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Podemos’un oluşturduğu sol koalisyon hükümetini Katalonya sorunundan dolayı ‘ülke egemenliğini tehdit etmekle’ suçlayan Vox taraftarları, Başbakan Pedro Sanchez’i de ‘hainlik’ ile suçladı. Gösterilerin sonunda okunan açıklamada, “Ulusal bütünlük ve egemenliğimiz ciddi tehdit altındadır. Pedro Sanchez, ayrılıkçılara boyun eğmiş, asla anlaşma yapmayacağını söyledikleriyle anlaşarak kendi seçmenini aldatmış, tüm İspanyol halkına ihanet etmiştir” ifadeleri yer aldı.

‘VOX’U DURDUR’

Irkçı çıkışlarıyla bilinen Vox, göçmen karşıtlığının yanı sıra ülkedeki feminist örgütlere de karşı duruyor, aile içi şiddete yönelik mevcut yasaların kadınları kayırdığını savunuyor. İspanya halkı seçimler öncesinde Vox partisine atıfta bulunarak, “Irkçılık ve faşizme sahip olmayan bir dünya için Vox’u durdur” yazılı pankartlar taşıyarak protesto gösterisi düzenlemişti.