SOL Parti Antalya İl Örgütü ardı ardına gelen zamlar ve artan vergileri Attalos Heykeli önünde protesto etti. “ Zamlara ve Hayat Pahalılığına Artık Yeter” pankartı açan SOL Partililer sloganlarla AKP iktidarına ve yapılan zamlara tepki gösterdi.

Kaynak: Haber Merkezi
SOL Parti Antalya İl Örgütü zamlara karşı sokağa çıktı

SOL Parti art arda gelen zamlara tepki olarak Antalya'da sokağa çıktı. SOL Parti, Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı.

SOL Parti Antalya İl Örgütü adına basın açıklamasını okuyan İl Başkanı Aysel Aydın şunları kaydetti;

Saray uyguladığı ekonomi politikasıyla cumhuriyet tarihinin en büyük servet transferini gerçekleştirmektedir. Patronlara milyonlarca dolarlık teşvikler sağlanırken, halkın ekmeği, vergi artışları ve zam yağmuruyla her gün biraz daha küçülmektedir. En son resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte açlığa ve sefalete mahkum edilmekteyiz. Kararname ile birlikte; Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yeniden belirlenmiş olup, yüzde 18'lik KDV oranı yüzde 20'ye, yüzde 8'lik KDV oranı ise yüzde 10'a yükseltilmiştir. Tüketici kredilerindeki BSMV oranı yüzde 10’dan, yüzde 15’e yükseltilmiştir. Temel ihtiyaç ürünlerinden olan temizlik malzemelerinde ve yeme-içme sektöründe de yüzde 8 olan KDV oranı, fahiş bir şekilde yüzde 20’ye yükseltilmiştir. Harçlar Kanunu’na tabi tarifelerdeki maktu harç oranlarına da yüzde 50 zam yapılmıştır.

Krizin yükü, uygulanan kemer sıkma politikaları ile halka ödetilirken; patronlara teşviklerin kapısı ardına kadar açılmaktadır. Yerlilik ve millilik söylemini,  ‘yoksul dostu’ edebiyatını dilinden düşürmeyen iktidar, halkın en temel ihtiyaç maddelerine vergiler yağdırırken yerli ve yabancı tüm sermaye kesimlerine milyonlarca dolarlık teşvik sağlamakta, tüm kamusal kaynakları sermayeye peşkeş çekmektedir. Muktedirler saraylarında lüks ve şatafat içinde bir hayat sürerken; emekçiler, gençler, emekliler ve halk yoksulluk hatta açlık sınırının altında bir yaşama mahkûm edilmektedirler. 
Ülkemizin bu ekonomik krizden çıkmasının tek yolu bu yağmacı, zengin dostu AKP iktidarına karşı mücadeleden ve halkçı ekonomik politikadan geçmektedir. SOL Parti olarak, yaşadığımız ekonomik krize karşı halkçı bir çıkış için aşağıdaki başlıklarda birlikte mücadele çağırıyoruz.

1-) Zamlar ve vergi artışları derhal geri alınmalıdır.
 
 2-) Herkese yurttaşlık temel geliri ödenmelidir. Her kişiye ülkenin yurttaşı, toplumsal varlıkların paydaşı olması sıfatıyla bütçeden yurttaşlık temel geliri ödenmelidir. 
 
3-) Halkın ihtiyaçlarını karşılamak üzere kademeli olarak servet vergisi uygulanmalıdır. Emekçilerin ödediği dolaylı vergilerin payı azaltılmalı, yıllardır yoksulların cebinden zenginlerin kasasına yapılan servet transferi sona erdirilerek servet vergisi hayata geçirilmelidir.

4-) Eğitim ve sağlık hizmeti herkes için bir haktır. Devlet eliyle herkese eşit, ücretsiz ve nitelikli olarak sunulmalıdır. Servet biriktirme aracına dönüşmüş özel okul ve özel hastaneler kamulaştırılmalıdır. 

5-) Barınma herkes için bir haktır. Güvenli ve insanca barınmak için devlet halk için sosyal konutlar oluşturmalıdır. Devlet tüm öğrencilerin barınma sorununu ücretsiz olarak çözmelidir. Bunun için kamu kaynaklarıyla büyütülmüş tüm tarikat ve cemaat yurtları kamulaştırılmalıdır.