SOL Parti Aydın İl Örgütü, 2012 yılında büyükşehir yasasıyla Aydın’ın 491 köyünün mahalleye dönüştürüldüğünü hatırlattı. Yapılan açıklamada, Aydın’da hiçbir mahallenin kırsal mahalle ilan edilmediğini ve bunun için son başvuru tarihinin 31 Aralık olduğu belirtilerek, "Aydın'ın mahalle yapılan tüm köyleri kırsal mahalle statüsüne alınmalı, köylerin demokratik, özerk yapılarının oluşturulmasının ilk adımı olarak tüm mal varlıkları ile birlikte tüzel kişilikleri geri verilmelidir" ifadelerine yer verildi.

SOL Parti Aydın İl Örgütü: Mahalle yapılan tüm köyler kırsal mahalle statüsüne alınmalı

BİRGÜN EGE

SOL Parti Aydın İl Örgütü, 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı yasa ile büyükşehir belediyesi statüsünde olan illerde, köylerin mahalleye dönüştürülerek ilçelerle bağlandığını hatırlattı, "Köylerimizi geri istiyoruz" açıklamasında bulundu.

10 yıl önce Aydın’ın 491 köyünün mahalle ilan edildiği belirtilen açıklamada, "Köyler mahalle ilan edilerek köy tüzel kişilikleri ortadan kaldırıldı ve tüm mal varlıkları il ve ilçe belediyelerine devredildi. Böylece köylünün karar mekanizmalarına katılımı ve yaşam alanı üzerindeki tasarrufu engellenmiş oldu. 8 yıllık uygulamanın sonunda, AKP iktidarı bu uygulamanın kırsaldaki tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini itiraf etti. 16 Ekim 2020 tarihli Resmi gazetede yayınlanan 7254 sayılı yasayla, mahalleye dönüşen yerleşimlerinin sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu gibi hususlar göz önüne alınarak kırsal mahalle kabul edilebileceği açıklandı" denildi.

"AYDIN'A BAĞLI 491 KÖYDEN, BU GÜNE KADAR KIRSAL MAHALLE İLAN EDİLEN BİR KÖY OLMADI"

Açıklamada, "Bunun için ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi ile büyükşehir belediye meclisine başvuru yapılması ve büyükşehir belediyesinin en geç 90 gün içinde karar alması gerekmektedir. Başvurusu kabul edilen ve kırsal mahalle kabul edilen köylerde emlak vergisi, çevre vergisi, imar ve inşaat harçları alınmazken, su ücretlerinde evler için yüzde 75, işyerleri için yüzde 50 indirim uygulanacak. Yasa gereği 2012 yılından 31 Aralık 2022 tarihine kadar da mahalle yapılan tüm köyler bu uygulamadan yararlanmaya devam edecektir. Aydın'a bağlı 491 köyden, bu güne kadar kırsal mahalle ilan edilen bir köy olmadı. Bu konuda bir karara varılması için 35 gün kaldı. SOL Parti olarak Aydın’ın pek çok köyüne ziyaret edip konuyu anlattık ve köylülerin kırsal mahalle olma isteklerini gördük" ifadeleri kullanıldı.

"KENTE GÖÇÜ TEŞVİK EDİYOR"

Bu yasanın küçük aile tarımının yok edilip endüstriyel şirket tarımına yol açacağı, köylerden kentlere göçü teşvik edeceği vurgulanan açıklamada, "20 yıldır AKP eliyle tarımda sürdürülen tahribatın köylerde yarattığı derin yoksulluk ve çiftçilerin girdi maliyetleri nedeniyle üretemez hale gelmesi yetmezmiş gibi CHP'li bir belediyenin köylerde yapılan tarımı görmezden gelip hala köylerini kırsal mahalle statüsüne almaması kabul edilebilir bir uygulama değildir. Belediye meclis kararları yasaya aykırı olamaz. Nerdeyse nüfusunun tamamının tarımla geçimini sağladığı Aydın'ın mahalle yapılan tüm köyleri kırsal mahalle statüsüne alınmalı, köylerin demokratik, özerk yapılarının oluşturulmasının ilk adımı olarak tüm mal varlıkları ile birlikte tüzel kişilikleri geri verilmelidir. Bunu yapmayanlar, süreç içinde yaşanacak olan büyük sorunların siyasi sonuçlarını da şimdiden kabullenmeliler" denildi.