SOL Parti Doğu Karadeniz Bölge Örgütleri; Rize’nin Fındıklı, Artvin’in Arhavi ilçelerinde yaşanan sel felaketinin ardından basın metni yayınladı. Doğayı bir sermaye aracı olarak gören her uygulamanın yıkım ve talan projesi olduğu vurgulanan metinde, "Vahşi politikalara dur denilsin" çağrısı yapıldı.

SOL Parti bölge örgütlerinden, Doğu Karadeniz'deki sele ilişkin açıklama: Vahşi politikalara dur denilsin!

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Karadeniz Bölgesinde yaşanan sel felaketlerinin ardından SOL Parti Doğu Karadeniz Bölge Örgütleri tarafından yayınlanan basın metninde vahşi politikalara dur diyerek doğayla barışık, ekolojist yaşamı gözeten bir hayatı hep beraber planlı bir şekilde inşa etmekten başka çare olmadığı vurgulandı.

Taşkınlar sonrası herhangi bir yurttaşın hayatını kaybetmemiş olması sevindirici olsa da çok sayıda yurttaşın iş yeri, evi ve aracının sular altında kaldığı ve ilçe merkezinde elektrik ve su kesintileri yaşanırken bazı mahalle ve köy yollarının da ulaşıma kapandığı belirtilen metinde, “Karadeniz bölgesinde son yıllarda sıkça karşılaştığımız bu facialar ‘doğal’ bir afetin sonucu değil doğa ile umursamazca oynamanın, taş ocakları, orman tahribatları, HES’ler, dere ıslahı adı ile beton ‘dere’ler gibi uygulamaların acı bir tablosudur. Sahil dolguları, orman tahribatları, taş ocakları, betonlaşma, çarpık konut politikaları bölgemizde yaşanan bu manzaranın temel faktörüdür” denildi.

'RANT EKSENLİ HER PROJE YIKIM VE TALAN PROJESİDİR'

Doğayı bir sermaye aracı olarak gören ve doğaya da bir meta değeri biçen vahşi politikaların, sermayenin aklı doğrultusunda rant eksenli her uygulamamım yıkım ve talan projesi olduğu ifade edilen metinde, “Bunların açıklaması ‘kalkınma’ ya da ‘enerji ihtiyacı’ ile yapılamaz. Topluma yarar sağlamayan, halk sağlığını, yaşam ve mal güvenliğini korumayan, doğal kaynaklara ve çevreye hiçbir şekilde fayda sağlamayan bu projeler şirketleri kalkındırırken halka ve doğaya, yağma ve yıkımdan başka bir şey sunmuyor. Yeşil Yol Projesi’nden deniz dolgularına, Cerattepe’deki altın madeninden taşocaklarına, Samsun’dan Sarp’a kadar uzanan sahil yolundan, Çoruh Havzası’nı yok eden barajlara kadar bölge yorgun ve deyim yerindeyse “canı çıkarılmış” halde” denilerek bilim insanlarının, bölgede yaşayan halk ve doğanın kendisinin; yetkilileri defalarca uyarmış olsa da bu projelerde ısrar edildikçe ne yazık ki benzer acılarla karşılaşmaya devam edileceği dile getirildi.

Basın metninin sonunda, “Doğu Karadeniz halkı, on yıllardır iktidarın rant oyunlarının ortasında oradan oraya savrulmuş, şirketler tarafından yaşam alanına müdahale edilmiş, ilçenin doğasına yönelik tahribat sonucunda birçok afet ve facia ile karşı karşıya kalmıştır. Bu sömürü sonucu uzun yıllardır felaketlerle baş başa kalan Rize, Arhavi ve Fındıklı halkının acılarını yüreğimizde hissediyor selden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. SOL Parti olarak Doğu Karadeniz’deki bu yıkım projelerinin karşısında olmaya ve selden zarar gören vatandaşlarımızla dayanışma içinde olacağımızı, yaralarımızı birlikte saracağımızı tüm kamuoyuna bildiririz” ifadelerine yer verildi.