SOL Parti Rize İl Örgütü üyeleri, ÇAYKUR'un sezonun başında dekar başına alınan çayı 17 kilograma düşürmesine tepki gösterdi. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan SOL Partililer "Üreticinin ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede yeni fabrikalar açılmalı, kota ve kontenjan üreticinin sırtında yük olmaktan çıkarılmalıdır" dedi.

SOL Parti: ÇAYKUR bir avuç açgözlünün değil, çay üreticisinin çıkarlarını korumak zorundadır

Çay sezonunun başlamasının üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen ÇAYKUR, çay alımlarında kontenjan uygulamaya başladı. ÇAYKUR'un uygulamasına tepkiler sürüyor. SOL Parti Rize İl Örgütü üyeleri Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

"Çay hasat sezonu her yıl olduğu gibi bu yıl da sorunlarla başladı. Buna yönelik adım atılmadıkça sorunlar her yıl daha da artıyor. Çay yöremizin temel geçim kaynağıdır ve çözüm için derhal çalışmalara başlanmadıkça, çayın ve üreticilerimizin sorunları içinden çıkılamaz hale gelecektir" denilen açıklamada "Kota ve kontenjan uygulaması üreticiyi mağdur etmektedir. Şu anda 15 kg/dekar olarak uygulanan kontenjan üreticinin ihtiyacını karşılamamakta, üretici çayını ÇAYKUR'a satamamaktadır. Kontenjan uygulamasının sonucu olarak açığa çıkan tepkilerin üzerine dün bir açıklama yayınlayan ÇAYKUR Genel Müdürlüğü 'mevcut kapasite ile' nasıl daha fazla çay alınabileceğinin hesabının yapıldığını ifade etmektedir" ifadelerine yer verildi.

ÇAYKUR'un mevcut kapasitesinin üreticinin ihtiyacını karşılamaktan uzakta olduğu vurgulanan açıklamada, "ÇAYKUR, hem bölgemizde istihdam sağlamak hem de üreticinin ihtiyacını karşılayabilmek adına derhal fabrika yatırımı yapmalıdır. İkizdere ve Çamlıhemşin'de yapılması planlanan fabrika projelerinin akıbeti ne olmuştur? İkizdere'nin taş ocağına değil çay fabrikasına ihtiyacı vardır" denildi.

Video: Cevahir Topaloğlu

Açıklamanın devamı şöyle:

"ÇAYKUR'un pazardaki hakimiyeti %80'lerden %45'lere kadar gerilerken ÇAYKUR yöneticileri hangi işle meşgul olmaktadır? ÇAYKUR'un pazar hakimiyetinin yeniden artırılması için herhangi bir adım atmaya niyetleri var mıdır?

ÇAYKUR'un yaş çaya vermiş olduğu fiyat yetersiz olmakla birlikte üreticinin maliyetini karşılamaktan uzaktır. Bu da yetmezmiş gibi çayı da almayarak üreticiyi çok daha düşük fiyatlarla özel sektöre mahkum etmektedir.

Çaykur'un kontenjan uygulaması nedeniyle üreticinin çayını almamasının sonucu olarak, çayını satamayan üretici çözümü özel sektörde aramak zorunda kalmaktadır. Özel sektör de bunu fırsat bilmekte ve herhangi bir sınır olmaksızın düşük fiyatlara üreticinin hasadını almaktadır. Özel sektörün üreticiyi ezmesine ÇAYKUR daha ne kadar sessiz kalacaktır? Taban fiyat uygulamasına ne zaman geçmeyi düşünmektedir?

Öte yandan çay ülkemiz için bir ihraç ürünüyken özel sektör resmi ve gayri resmi kanallardan çay ithal etmektedir. Çay ithalatı yasaklanmalıdır.

Varlık fonuna devredilen ÇAYKUR, her yıl daha fazla zarar açıklamaktadır. Varlık fonu ÇAYKUR'un, dolayısıyla çayın sonunu getirmektedir. "

TEMEL GEÇİM KAYNAĞIMIZ OLAN ÇAYIN SORUNLARI DERHAL ÇÖZÜLMELİDİR!

Uzun yıllar önce uygulamaya konmuş olan çay kanunu bugün üreticilerin ve çayın ihtiyacını karşılamaktan son derece uzaktır. Çay Kanununun değiştirilmesi için en kısa zamanda kollar sıvanmalı ve bu kanun, sektörün asli unsurları olan üreticilerin düşüncelerinin de dikkate alınacağı katılımcı ve demokratik bir anlayışla hazırlanmalıdır" diyen SOL Parti üyeleri taleplerini şöyle sıraladı:

1. ÇAYKUR, varlık fonundan çıkarılmalıdır.

2. Üreticinin ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede yeni fabrikalar açılmalıdır.

3. Kota ve kontenjan üreticinin sırtında yük olmaktan çıkarılmalıdır.

4. Çay ithalatı yasaklanmalıdır.

5. Yaş çay alım fiyatı insanca yaşamaya yeter bir ücret olarak belirlenmelidir.

6. Özel sektörün çay alım işleyişlerine müdahale edilmeli, özel sektörün üreticinin üzerinden haksız kazanç elde etmesinin önüne geçilmelidir.

7. ÇAYKUR'un yapısı Üreticilerin ve çalışanların yönetim ve denetimine uygun hale getirilmelidir.

8. Bugünün ihtiyacını karşılamaktan uzak olan Çay Kanunu değiştirilmelidir.

SOL Partililer sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Son olarak unutulmamalıdır ki ÇAYKUR, azgın, sömürücü bir avuç çay sanayicisinin değil, halkındır! Çay üreticilerinindir! Bu anlayışla ÇAYKUR attığı her adımda bu bir avuç açgözlünün değil, çay üreticisinin çıkarlarını düşünmek, korumak zorundadır."