SOL Parti Datça İlçe Örgütü, 2012 yılında yapılan büyükşehir yasası ile köylerin tüzel kişiliğinin ortadan kaldırıldığını belirterek "Var olan statü ile 'Kırsal mahalle' statüsü arasındaki farklar anlatılmalı ve karar, yurttaşlara bırakılmalıdır; referandum yapılmalıdır" dedi.

SOL Parti Datça İlçe Örgütü: Köy tüzel kişilikleri geri verilsin

Sol Parti Datça İlçe örgütü, 2012'de çıkarılan büyükşehir yasasıyla köylerin varlıklarına el konulduğunu belirterek referandum talebinden bulundu.

"2012 yılında yapılan büyükşehir yasası tek adam rejiminin bir adımıdır" diyen SOL Parti, Bu yasa ise köylerin tüzel kişiliği ortadan kaldırılmıştır. Mahalleye dönüştürülen köylerin mal varlıkları köylünün elinden alınmıştır" dedi.

8 sene sonra yapılan 'Kırsal Mahalle' kanun değişikliğinin bu hasarı onarmaktan uzakta olduğunu vurgulayan SOL Parti Datça İlçe Örgütü üyeleri şu ifadelere yer verdi:

"Tüm koylerin eşit yararlanması gereken vergi ve harç gibi indirimleri başvuruya bağlamaktadır. Eğer köyler için yeni bir düzenleme yapılacaksa bundan tüm köylerin eşit biçimde faydalanması sağlanmalıdır. Yapılması gereken Büyükşehir yasası ile mahalle olan tüm köy ve beldelerin, demokratik yönetimini yeniden tesis etmenin ilk adımı olarak köy tüzel kişiliklerinin geri verilmesidir.

SOL Partililer taleplerini şöyle sıraladı:

►Büyükşehir yasası ile mahalle statüsüne dönüştürülen köylerden hangilerinin 'Kırsal mahalle' statüsüne dönebileceğine ilişkin Datça Belediye Meclisi'nin halihazırda yürüttüğü çalışma kapsamında ise önerimiz şudur: Büyükşehir yasası çıkmadan önce köy statüsünde olan bütün yerleşim yerlerinde, yurttaşlara, var olan statü ile 'Kırsal mahalle' statüsü arasındaki farklar anlatılmalı ve karar, yurttaşlara bırakılmalıdır; referandum yapılmalıdır.

►Yurttaşlar, kendi geleceklerini ilgilendiren bu konuda, kararı kendileri vermelidir. Datça Belediye Meclisimiz ve Muğla Büyükşehir Meclisimiz de bu kararlara saygı duymalı ve tartışılmaksızın, ortaya konulan iradeyi kabul etmelidir.

►Büyükşehir yasası ile köy muhtarlığı mülkiyetinden Datça Belediyesi mülkiyetine geçmiş olan Cumalı'daki zeytinlik ve aynı statüdeki bütün taşınmazlar, yasal olarak Datça Belediyesi mülkiyetinde olsalar da, bu mülklerin sahipleri, tarihsel olarak ve vicdanen o köylerdir. Hiç kimse, var olan Büyükşehir yasasını doğru ve yerinde bir yasa olarak görmeden, bu mülkler üzerindeki tasarruf hakkının Datça Belediyesi'nde olduğunu savunamaz. Bu konuda, biz, belediyemizin, bu mülkler ile ilgili herhangi bir tasarrufta bulunmak istediğinde, doğrudan, o mülklerin bulunduğu köy/mahalle yerleşim yerindeki yurttaşlara danışmasını ve onların rızasını almasını, bu çerçevede, referanduma gitmesini, öneriyoruz.

►Kargı Koyu'nda Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan ve Gebekum/Güllük yolu civarında MUÇEV (Muğla Çevre Limited Şirketi) aracılığıyla kiralanmak istenen kıyılar, Datçalılarındır. Yasa, genelge, yönetmelik vb. çıkarılarak, buraların Datçalıların tasarrufunun dışına çıkarılması, bu gerçeği değiştirmemektedir. Biz, Kargı Koyu, kıyılar vb. daha başka yerlerin satış ve kiralama işlemlerinde Datçalıların ve bu çerçevede Datça Belediyesi'nin görüşü ve onayı alınmadan herhangi bir tasarrufta bulunulmasını doğru bulmuyoruz; reddediyoruz. Bu konular, Datçalılar tarafından tartışılmalı ve bilahare, referanduma sunulmalıdır.