SOL Parti Aydın İl Başkanı Hüseyin Kırmızıdağ, Aydın’da dün yaşanan jeotermal firmasında sıcak su patlamasıyla ilgili açıklama yaparak tepki gösterdi

SOL Parti'den Aydın’daki jeotermal alanda sıcak su patlamasına tepki

BİRGÜN İZMİR

Aydın'ın Efeler ilçesi Yılmazköy mahallesinde bulunan jeotermal kuyusunun sondaj çalışması esnasında meydana gelen patlamaya ilişkin SOL Parti Aydın İl Başkanı Hüseyin Kırmızıdağ açıklama yaptı. Kırmızıdağ, “Şirketler hukuk tanımaz uygulamalarının gücünü iktidardan alıyorlar. DSİ ile protokol yaparak boruları hem de sulama kanalları boyunca döşemişler. İzinsiz çalışma sonucunda bu olay yaşanmıştır” dedi.

ŞİDDETLE KINIYORUZ

Kırmızıdağ açıklamasında şunları ifade etti:

"Aydın Efeler'e bağlı Yılmazköy mahallemizde 1 Mayıs 2020 tarihinde saat 11:00 civarında Maren Jeotermal Şirketine ait jeotermal sahasında patlama meydana geldi. 5/ 6 saatte itfaiye ekiplerinin çalışması sonucu saat 17:00 civarında kontrol altına alındı. JES borularında kopma sonucu oluşan patlamadan sorumlu olanları ve kanunsuz bu çalışmalara göz yuman kamu görevlilerini SOL Parti İl Örgütü olarak şiddetle kınıyoruz. Aydın halkı olarak büyük bir tehlike altındayız. TMMOB Heyetinin Bölgemizde yapmış olduğu çalışmalar sonucunda hazırlanan raporda "Aydın'da bir tane dahi kuyu açılmasının risk olduğu, mevcut santrallerin de çevreye zararlarının azaltılması için iyi bir denetiminin yapılması gerektiği" belirtilmişti.

BUNDAN SONRA YAŞANABİLECEK OLAYLARI ÖNLEMEDE BİR ADIM OLACAKTIR

Bölge halkının tüm itirazlarına ve hukukî kazanımlarına rağmen işletmesine izin verilmeyen kuyulardan kanunsuzca borularla başka santrale taşınan 160 derece deki suyun borulardaki kopma sonucu zeytinlikleri ve bahçeleri sular altında bıraktığı gibi beş altı saat boyunca fışkırması ve de rüzgârın da etkisiyle ile yağmur gibi 30 / 40 hektarlık bir alanı etkilemiştir. Ayrıca sular ve akışkanlar sulama kanallarına da karışmıştır. Şirketler hukuk tanımaz uygulamalarının gücünü iktidardan alıyorlar. DSİ ile protokol yaparak boruları hem de sulama kanalları boyunca döşemişler. İzinsiz çalışma sonucunda bu olay yaşanmıştır. SOL Partililer olarak geçtiğimiz günlerde ruhsatsız işletmelerin kapatılması ve bunlara göz yuman kamu görevlileri hakkında suç duyurusu tam da bugün yaşanan bu faciaların olmaması içindi. Yetkililerin harekete geçmesi için daha kaç patlama olması bekleniyor. Yöre halkının biran önce zararlarının tespit edilip, karşılanması, şirket çalışmalarının durdurulması bundan sonra yaşanabilecek olayları önlemede bir adım olacaktır.

AYDIN TARIMININ JESLERE KURBAN EDİLMEMESİ GEREKİR

Hemen her gün ülkemizin dört bir yanında enerji ve maden şirketleri tarafından talan yaşanmakta. Salgın günleri adeta fırsata dönüştürülmektedir. Yaşanmakta olan ve bundan sonra da yaşanacak salgınlar ekolojik dengenin bozulması doğanın talanının sonucudur.

SOL Parti olarak;

1. JES'lerle ilgili mahkeme kararlarına uyulması,

2. Yerel yönetimlerin insan sağlığına, çevreye ve tarıma zarar veren isletmelerin ruhsatlarını iptal etmesi,

3. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bir bütün olarak JES’lere karşı net tavrını koyması,

4. Aydın halkının korona pandemisinden daha tehlikeli ve kalıcı zararları olan JES'lere karşı daha duyarlı olması,

5. Aydın tarımının JES’lere kurban edilmemesi gerekir.

Bu nedenle yeni kurulması planlanan JES'ler iptal edilmeli, mevcut JES' ler bağımsız oluşturulacak bilim kuruluyla denetlenmeli, çevreye zarar verenler kapatılmalıdır.