Jan van Aken, Erdoğan'ın Almanya'da konuşmasına izin verilmesi gerektiğini ifade ederken "Yasaklar ancak Nazi rejiminde olur" dedi

Sol Parti'den Claudia Roth'a destek

SÜHEYLA KAPLAN

Alman Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Claudia Roth’un Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya’da konuşmalı’ şeklindeki açıklamasına Hamburg’da düzenlenecek G20 zirvesine karşı protesto yürüyüşlerini örgütleyen Sol Parti Federal Milletvekili Jan van Aken’den destek geldi.

Aken, "Ben de Erdoğan’ın Almanya’da kendi seçmenlerine konuşma izni verilmesinden yanayım. Düşünce özgürlüğü demokrasilerde en yüksek düzeyde bir değerdir. Ancak Nazi rejimleri yasaktan yanadır" dedi.

Alman hükümetinin AKP hükümetiyle uzun dönemden beri işbirliği yaptığını ve askeri ve politik düzeyde bu işbirliğine bir an önce son vermesi gerektiğini savunan Aken "Alman hükümeti basın ve düşünce özgürlüğünü baskı altına alan diktatör Erdoğan’ın şantajlarına boyun eğmemeli’ dedi.

Aken, Hamburg’un Sosyal Demokrat Partili eyalet Başbakanı Olaf Scholz’un G-20 zirvesine karşı düzenlenen protesto yürüyüşünü yasaklamak istemesini ve SPD Genel Başkanı Martin Schulz’un ‘Erdoğan’ın Almanya’da konuşma yapmasına izin vermeyiz’ şeklindeki açıklamasını da eleştirdi ve ekledi:

"Bir taraftan Hamburg’da Sosyal Demokrat Partili eyalet Başbakanı Scholz G20’ye karşı düzenlenmek isteyen protesto yürüyüşünü yasaklamaya çalışıyor , diğer taraftan SPD Genel Başkanı Martin Schulz Erdoğan’ın burada bir etkinlik yapmak istemesine izin vermiyor. Bu tür yasaklar ancak Nazi rejimlerinde olur’ dedi.

Alman Federal Adalet Bakanı Heiko Mass’ın G20’ye karşı düzenlenen sokak gösterilerinde aşırı eğilimlerde bulunan protestoculara ağır cezaların verileceği şeklindeki açıklamasını da eleştiren Aken ‘ 8 Temmuz’da düzenlenecek protesto yürüyüşünden kimse korkmasın. Herkes torunları ve büyük anne-babaları ile gelebilir’ dedi.