Manisa’nın Soma ilçesinde çalıştıkları maden ocağının özelleştirilmesine karşı çıkan maden işçilerini SOL Parti ziyaret etti. SOL Parti tarafından yapılan açıklamada, “Özelleştirmeye, maden sahalarının yandaşlara peşkeş çekilmesine karşı madencilerle omuz omuzayız” denildi.

SOL Parti’den maden işçilere destek ziyareti

Berke YENİ

Manisa’nın Soma ilçesinde Ege Linyitleri İşletmesi'ne (ELİ) bağlı Eynez Maden Ocağı’nda çalışan maden işçileri, ocağın bir bölümünün Yeni Anadolu şirketine devredilmesine karşı Ankara’ya başlattıkları yürüyüşü sürdürüyor. Manisa Kırkağaç’ta durdurulan işçileri, SOL Parti İzmir ve Manisa İl Örgütleri ziyaret etti.

SOL Parti adına açıklama Gürsel Ulaş, “Özelleştirmeye, maden sahalarının yandaşlara peşkeş çekilmesine karşı madencilerle omuz omuzayız. Ankara’ya yürürken jandarma tarafından önü kesilen işçilerin, Kırkağaç’ta direnişlerine güç vermek için direniş çadırında bir aradayız. Üretenler yönetecek” dedi.

"SERVETİNE SERVET KATANLARIN HALKI NASIL YOKSULLAŞTIRDIĞI ORTADA"

AKP iktidarının cumhuriyet tarihinde en çok özelleştirme yapıldığı dönem olduğuna vurgu yapan Ulaş, “Bu süreçte ülkemiz adım adım uluslararası sermayeye daha da bağımlı hale getirildi. Uluslararası tekellerin karı ve çıkarı emeğimizden, ihtiyaçlarımızdan üstün tutuldu. Özelleştirmenin nasıl yasal bir soygun olduğunu Telekom tek başına gösterdi. Karı özelleştirip zararı tüm halkın sırtına yıkıp zenginleşti yine birileri. Özelleştirmenin emeğin, işçilerin kazanılmış haklarının gaspı olduğunu, güvencesizleşmeyi, iş cinayetlerini, kölece koşullarda çalışmayı getirdiğini onlarca örnekten biliyoruz. Özelleştirmenin o hizmetin çok daha pahalı sunulması, halkın o hizmetlere artık ulaşamaması anlamına geldiğini biliyoruz. Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesiyle katlanan faturalar, bakımsızlıktan günlerce süren elektrik kesintileri hala hafızamızda. Kıyılarımızı, suyumuzu, topraklarımızı gasp ederek servetine servet katanların halkı nasıl yoksullaştırdığı ortada” diye konuştu.

Ulaş şunları dile getirdi:

“Soma’da sürekli daha fazla kar hırsıyla rödovans sistemiyle güvencesiz, güvenliksiz çalıştırılan yüzlerce işçinin iş cinayetinde nasıl öldürüldüğünü hala acısını ve öfkesini yüreğimizde duyduğumuz katliamlara nasıl yol açtığını hatırlıyoruz; unutmayacağız. Bugün burada sizlerin verdiği mücadele emeğinizin hakkına, güvenceli iş ve güvenli gelecek mücadelesine, kolektif emekle yaratılan ve tüm toplumun ortak değerleri olan varlıkların savunulmasına yönelik çok önemli bir direnç. Kamucu politikaları ve emeğin haklarını savunan partimiz bu kararlılık ve direncin yanındadır.”

"KAZANMADAN SOMA’YA DÖNMEYECEĞİZ"

Maden işçisi Mustafa Şala, SOL Parti’nin destek ziyaretine teşekkür etti. Süreç hakkında bilgi veren Şala, “Soma’da 2005 yılından beri özelleştirme belasıyla uğraşıyoruz. İlk olarak yeraltı ocaklarını kaybettik. Şimdi de açık ocakları özelleştirmeye çalışıyorlar. Eynez oacağı, Soma’nın en büyük ocağı. Yıllarca bu ocak için emek gösterdik. Şimdi ocağımızı özelleştirmek istiyorlar. Buna karşı biz de mücadeleye başladık” diye konuştu.

Kazana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Şala, “Özelleştirmeye karşı haklı mücadeleye başladık. Sesimizi duyurmak için Ankara’ya yürüyoruz. Şu an Kırkağaç’da yürüyüşümüz engelledi ama biz bu engellemelere karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Kazanmadan Soma’ya dönmeyeceğiz. Madenler halkındır. Hep de halkın kalacak” diye konuştu.