SOL Parti üyeleri, 40 gündür direnen Mata işçilerini ziyaret etti. Başkanlar Kurulu Üyesi Aydoğan, "Mata işçisi mücadeleyi devam ettirip kazandığında milyonlarca işçiye umut olacak" dedi

SOL Parti'den Mata işçilerine ziyaret: Burada kararlılık kazanacak!
Fotoğraf: BirGün

BirGün/KOCAELİ

Ek zam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talebiyle direnişe geçtikten sonra işten çıkarılan Mata Otomotiv işçilerinin mücadelesi sürüyor. SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Feray Aytekin Aydoğan ile partililer, eylemleri İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi’nde devam eden Mata işçilerini ziyaret etti. SOL Partililer, Mata işçilerini pazar günü Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek İstanbul buluşmasına çağırdı.

Ziyarette konuşan SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Feray Aytekin Aydoğan, ülkenin her yerinde süren işçi direnişlerinin umut olduğunu belirterek Mata işçileriyle dayanışmayı sürdüreceklerini belirtti. Aydoğan, “Kazanılan onlarca grev ve direniş olduğunu biliyoruz. Baştan beri biliyoruz, burada kararlılık kazanacak. Kararlılığın olduğu her direniş hep kazandı” dedi.

Bir Mata işçisi de “Bizim vazgeçmek gibi bir niyetimiz yok, sonuçta biz bu mücadeleyi bir kere seçtik. Sonuna kadar da sürdüreceğiz. Biz eylemlerimize devam edeceğiz, onları rahatsız edeceğiz. Biz hakkımızı onlardan alacağız” diye konuştu.

"MATA İŞÇİLERİ ÜLKEYE UMUT OLACAK"

Devamla Aydoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Fabrikada insanca yaşanacak bir ücret, sağlıksız ve tehlikeli koşulların iyileştirilmesini istemek en meşru ve doğal talepler. Bu en temel haklarımızı savunmadan çalışmaya devam etmek mümkün değil. İstenilen zam bir kırıntı ve bu kırıntıyı bile çok görülüyor. Bu ülkede patronun çocuğunun psikolojisi bozulacak diye grevler yasaklandı. Peki, emekçilerin çocuklarının psikolojisi, açlığı, yoksulluğu ne olacak? Bu gerçekten sözün bittiği yer. Ekonomik krizin derinleştiği, hayat pahalılığının arttığı son yıllarda grevler, direnişler ve sendikalaşma süreçleri yükseliyor. Mata işçisi mücadeleyi devam ettirip kazandığında milyonlarca işçiye umut olacak."

ŞÇİLER OLARAK İŞVERENE BAŞKALDIRDIK"

BirGün’e konuşan Mata işçisi Saniye ise şunları dile getirdi: "İki yıldır Mata’da çalışıyorum. Biz 1 saat iş durdurarak yola çıktık. Amacımız iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasını istiyorduk. Bunun yanında ek zam talebimiz de oldu ama işverenin bize sunduğu tek çözüm çözümsüzlük oldu. İçeriye sendikamızla, temsilcilerimizle birlikte girmek istiyoruz. Bu süreçte her şekilde kazanan biz ve işçi sınıfı oldu. İşverenin ‘ne kadar baskı yaparsam yapayım hiçbir şey yapamaz’ dediği işçiler ona başkaldırdı. İçeride tam bir tek adam rejimi vardı. İçerde faşizm yaşıyorduk. Baskı, sindirme, sendikaya saygı duymama gibi bir iradeye karşı koyduk. Biz birlikteliği ve mücadele etmeyi öğrendik. Sendikayı nasıl güçlendirebiliriz bunu da öğrenmiş olduk."