SOL Parti’den ruhsatsız JES faaliyetine ilişkin dava dilekçesi

BİRGÜN İZMİR

SOL Parti Aydın il ve ilçe yönetici ile üyeleri, Jeotermal Enerji Santralları'nın (JES) ruhsatsız faaliyetine göz yuman kamu görevlileri hakkında dava açılması için şikâyet dilekçesi verdi.

SOL Parti üyeleri tarafından verilen dilekçede, "Aydın İli, Efeler İlçesinde jeotermal elektrik santralleri faaliyet göstermektedir. Efeler Belediye Başkanlığının sorumluluğu kapsamında olan sözkonusu jeotermal elektrik santrallerinden üç adedinin gayrısıhhi işletme ruhsatı olmadığı ortaya çıkmıştır" denildi.

"Jeotermal elektrik santrallerinin içerik denetiminden Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü sorumludur" denilen açıklamada, "Elektrik Tesisleri Proje ve Kabul Yönetmeliğinin 37. Maddesi uyarınca jeotermal elektrik santrallerinin faaliyete geçmesi için düzenlenecek kesin kabul tutanağında gayrısıhhi müessese işletme belgesi alınması zorunludur. Somut olayda kesin kabul tutanağında gereken şartları yerine getirmediği için ilgili müdürlükte çalışan ve o kısma bakan görevliler görevlerini savsaklamıştır" ifadeleri kullanıldı.

Dilekçede şunlar kaydedildi: "Şüpheliler, Efeler İlçesi hudutları içinde bulunan Jeotermal elektrik santrallerinin kurulmasından bu güne kadar görev yapan belediye başkanları ile Jeotermal elektrik santrallerinin iç denetiminden sorumlu kamu görevlileridir. Jeotermal elektrik santrallerinin ruhsatsız çalışmasına göz yumarak, halkın sağlığını tehlikeye atarak suç işlemişlerdir. Hem görevlerini ihmal etmişler hem de halkın sağlığının olumsuz etkilenmesine sessiz kalmışlardır."

Dilekçede son olarak şu ifadeler kullanıldı: "Yukarıda açıklanan nedenlerle, görevlerini savsaklayan, kötüye kullanan, halkın sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olan kimlikleri Başsavcılığınızca tespit edilecek Efeler İlçesinde o dönemlerde görev yapan belediye başkanı, ruhsat ve denetim işlerinden sorumlu olan görevliler ile jeotermal elektrik santralleri ile doğrudan ilgilenen, içerik denetiminden sorumlu kamu görevlilerinin eylemlerine uyan suçlardan haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesini arz ve talep ederiz."

SOL Parti Aydın İl Örgütü adına İl Başkanı Hüseyin Kırmızıdağ, “Buradan Aydın halkına çağrımızdır. Havamıza toprağımıza suyumuza sahip çıkalım. Daha önceki mahkeme kararlarına rağmen sürekli Aydın ilimizin çeşitli bölgelerin de kuyu açma santral kurma girişiminde bulunan şirketlere karşı kararlı mücadelemizi sürdürelim. Ruhsatsız işletmelerin derhal kapatılması, faaliyetini sürdüren şirketlerin denetiminin düzenli yapılması için halkımızla birlikte SOL Parti olarak da takipçi olacağız” dedi.

Aydın Adliye Sarayı yönünde toplanan SOL Partililer ve Çevre gönüllüleri “Hava Suyuma Toprağıma Dokunma” şeklinde sloganlar attı.