SOL Parti İzmir İl Örgütü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tarım alanlarını imara açmasına tepki göstererek, ekolojik dengeye son darbenin vurulacağını belirtti.

SOL Parti’den yeni imar planına tepki: Değişiklikten vazgeçin

BİRGÜN İZMİR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir ve Manisa’yı kapsayan birçok tarım alanını imara açmasına SOL Parti İzmir İl Örgütü tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir’in ve Manisa’nın tarım arazilerini imara açarak doğa katliamını sürdürdüğü, enerji santrallarıyla bozulmaya başlayan İzmir ve Manisa’nın ekolojik dengesine son darbeyi vurmaya hazırlandığı belirtildi.

Yapılan açıklamada, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kabul ettiği ve askıya çıkarttığı plan değişikliklerinde İzmir’de 21 bin 200 hektar olan mevcut yapılaşma alanı 30 bin hektara çıkacak. Daha önce imar planına dâhil edilmemiş tarım alanlarında bile betonlaşmaya izin verilmiş olacak. ‘Turizm ve golf yatırımları, organize sanayi bölgeleri, sanayi yatırımları, Expo vb. organizasyonlar için yatırımlar, Alaçatı-Çeşme Turizm projeleri’ adı altında 9 bin hektara yakın bir alanın bütün ekolojik dengesi, biyoçeşitliliği yok edilecek. Yer altı suları kirlenecek, ekolojik denge altüst olacak. Küresel iklim değişikliğinin olumsuz sonuçları artacak" ifadeleri kullanıldı.

"Ekosistemler havasıyla, suyuyla, bitki örtüsüyle canlı, cansız bütün varlıklarla bir bütündür" ifadelerini yer verilen açıklamada, "Bu bütünün birbiriyle diyalektik bir bağı vardır ve birbirini etkilerler. Koronavirüs salgını gösterdi ki; yaşam alanları yok edilen virüsler yeni yaşam alanları arıyor, yeni salgın hastalıklar baş gösteriyor veya Giresun’da olduğu gibi seller, heyelanlar şehirleri yok ediyor. Yaşadığımız süreç en az insanların hakları kadar doğanın haklarının ve diğer canlıların haklarının da korunması gerektiğini, aksi takdirde doğanın intikamının olumsuz sonuçlarıyla insan dahil tüm canlı ve cansız varlıkların yüz yüze geleceğini gösterdi” denildi.

RANT DUĞRUNA TARIM ARAZİLERİ AMAÇ DIŞI KULLANILACAK

SOL Parti tarafından yapılan açıklamada, yeni imar planının Ege Bölgesi ekosistemine büyük yaralar açacağı vurgulanırken, “Tarım arazileri talan edilen küçük üreticiler gıda üretimini bırakmak, tüketiciler de şirketlerin sunduğu sağlıksız gıdaları tüketmek zorunda kalacaktır. Şirketlerin kontrol ettiği bir gıda sistemi demek aynı zamanda halkın sağlıklı gıdaya erişim hakkının elinden alınması, gıda krizlerinin yaşanması demektir. Bunun yanı sıra tarımı bırakmak zorunda kalan üreticilerin ve çocuklarının bir kısmı ücretli köleler olarak inşaatlarda, ortaya çıkacak olan tesislerde çalışmak zorunda kalacaklar, diğer bir kısmı ise işsizler ordusuna katılıp tamamen aç kalacaklardır. Buna dur denilmesi gerekir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada son olarak şunlar dile getirildi: “SOL Parti olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ve belediyeleri uyarıyoruz; rant uğruna tarım arazilerinin amaç dışı kullanıma açılmasına, sularımızın, toprağımızın, havamızın daha fazla kirletilmesine, ekolojik yıkıma neden olacak yatırımlara sessiz kalmayacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yanlıştan dönmeli. İzmir Büyükşehir Belediyesi de dahil olmak üzere tüm belediyeler ve İzmir kamuoyu askıya çıkartılan yeni imar planını itiraz etmelidir. Biz Sol Parti olarak talana, ekolojik yıkıma sessiz kalmayacağız. Rant uğruna İzmir’in tarım arazilerini, sulak alanlarını katletmeyin, halkımızın ve doğanın geleceğini yok etmeyin.”