SOL Parti Milas İlçe örgütü üyeleri, 'Kanal İstanbul Projesi'yle ilgili itiraz dilekçesi verdiler

Sol Parti Milas’ta Kanal İstanbul projesine itiraz etti

Nevzat Çağlar Tüfekçi

SOL Parti Milas İlçe örgütü üyeleri, İstanbul’da yapılması planlanan, bilim insanları tarafından çevre ve doğa katliamı yaratacağı belirtilen 'Kanal İstanbul Projesi'ne itiraz ettiler ve itiraz gerekçelerini içeren dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Bodrum Çevre Şube Müdürlüğüne verdiler.

Ellerinde ‘İstanbul’u savunmak, yaşamı savunmaktır’ pankartını taşıyan SOL Parti Milas İlçe Başkanı Zülfer Çalış ve parti üyeleri tarafından hazırlanan dilekçeler, Milas’taki Bodrum Çevre Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi.


Dilekçede, SOL Parti Milas İlçe Örgütünün itirazları şu şekilde belirtildi: “İstanbul’un yaşam destek sistemleri olan Kuzey Ormanları, su havzaları, su kaynakları, tarım ve mera alanları yok olacak. İstanbul’un en önemli su kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı yok olacak. Doğal yaşam alanları ve ekosistem bozulacak. Doğal ve arkeolojik sit alanları, doğal parkları, milli parklar vb. koruma alanları yok olacak.

Sadece İstanbul’da değil, Trakya’ya kadar tatlı suların beslediği tarım alanları yok edileceği için bölgede tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecek. ÇED Raporuna göre 1 milyar 155 milyon 667 bin metreküp olan kazı malzemelerinin taşınmasıyla bozulan ekosistem, halkın sağlığını tehdit edecek. Üç aktif fay hattının geçtiği bölgeye nüfus ve yapılaşma baskısı yükleyerek afet riskini artıracak.”

sol-parti-milas-ta-kanal-istanbul-projesine-itiraz-etti-670735-1.

Kanal İstanbul Projesine itiraz dilekçelerini veren SOL Parti Milas ilçe örgütü başkanı Zülfer Çalış şunları söyledi:

"Hiçbir şey, ben istedim oldu mantığıyla yapılamaz. Yapılacak yatırımlarda halkın yararı nedir, toplumsal yaşam bundan nasıl etkilenecek; bunların iyi araştırılması ve üzerinde iyi düşünülmesi gerekiyor. Biz SOL Parti olarak çıkar amaçlı rant ekonomisi yerine, halk yararına projelerin hayata geçirilmesini savunuyoruz. Kanal İstanbul projesi emperyalist emel ve niyetlere hizmet ettiği için biz SOL Parti olarak bu projeye karşıyız. Kesinlikle iptal edilmelidir."

SOL Parti Milas ilçe başkanıZülfer Çalış, Milas yöresinde maden uğruna yapılan doğa katliamlarına da dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: "Zültanit madeni için, Bafa Gölü ve Ege denizi tarafına bol oksijen pompalayan Ilbıra dağındaki çam ağaçları dahil zengin bitki örtüsü katlediliyor. Yeniköy termik santraline kömür sağlamak için Bodrum ve çevresine su veren Çamköy su havzasına zarar verecek şekilde kamulaştırma çalışmaları yapılmak isteniyor. Enerji için maden ithal edilebilir ama su kaynakları ithal edilemez. Milas ve çevresinde, enerji ve maden uğruna doğal habitata zarar verecek her türlü girişim ve çalışmaya karşıyız."