Kentte yaşanan doğalgaz patlamalarıyla ilgili açıklama yapan SOL Parti Uşak İl Örgütü, tüm Uşak halkının insanca yaşam koşullarının sağlanması gerektiğini belirtti.

SOL Parti Uşak: Kamusal hizmetlerin devredilmesi yaşama zararlıdır

BİRGÜN EGE

SOL Parti Uşak İl Örgütü, kentte yaşanan doğalgaz kesintisi ve ardından meydana gelen patlamalarla ilgili Uşak Belediyesi önünde bir açıklama yaptı. Açıklamada, yaşam hakkı gibi en temel hak öncelikli olmak üzere tüm Uşak halkının insanca yaşam koşullarının sağlanması gerektiği ifade edildi.

Patlamaların gerçekleştiği günden beri Uşak Valiliği'nin, Uşak Belediyesi'nin ve UDAŞ'ın herhangi bir sorumluluk almadığını belirten SOL Parti Uşak İl Başkanı Fikri Mıdık, "Sosyal medya gibi tüm halk kesimlerinin ulaşma olanağı olmayan bir iletişim yöntemiyle halkı bilgilendirme, uyarma ve açıklama yapma yolunu seçtiler. Kesintiler ve patlamalar sonucu halen güvenliksiz ve riskli bir yaşamı reva görmeleri, kullandıkları iletişim kanalları bir kere daha göstermiştir ki iktidar, iktidarın ürettiği liyakatsiz kamu çalışanları ve yandaş şirketleri işlevsiz ve tehlikelidir. Gerek Covid-19 salgının varlığı gerekse kış aylarının iklimsel koşullarının zorluğu, patlamaların nedenlerinin belirsizliği bir kenti hali hazırda yaşanamaz can güvenliği olmayan yani yaşamlarımızı tehdit eden bir duruma getirmiştir" dedi.

Mıdık, UDAŞ'ın, gaz akışının durdurulmasını gerektirecek durumlarda, arıza bölgesinden başlayarak önce yakın semtlerde oturanları, sonra bütün kent halkını gaz akışının neden durdurulduğu, arıza veya hasarın onarımının ne kadar süreceği, bu süre içinde gazı kesilmiş olan yurttaşların alması gereken tedbirlerin neler olduğu ve şebekeye tekrar gaz verilirken abonelerin yapması gerekenler konularında tüm kitle iletişim araç ve imkânlarını kullanarak kentte yaşayan her yurttaşı bilgilendirmesi gerektiğini söyledi.

TÜM ZARARLAR KARŞILANMALI

UDAŞ'ın şebekeye tekrar gaz vermeden önce tüm binaların giriş vanalarını tek tek kontrol etmesi gerektiğini dile getiren Mıdık, "Gaz şebekesinin başka kazılarda da zarar görmemesi için, şebekenin olduğu tüm sokak, cadde ve mahallerde, 'Burada gaz borusu vardır. Kazı yapılamaz' levhaları konulmalıdır. Kentin tüm altyapı sistemleri sayısal haritalarda güncellenmeli ve kazı yapılacak bölgelerde önceden etüt edilmeden, kör uçuş kazı yapılmamalıdır. Gaz şirketi başta olmak üzere il yöneticileri artık sorumluluk alarak evlerindeki patlamalar nedeniyle zarar gören yurttaşların ve kesintilerden zarar gören tüm Uşak halkının maddi manevi zararlarını tazmin etmelidir" diye konuştu.

Valiliğin, Uşak Belediyesi'nin ve UDAŞ'ın, görevi ihmal etmekten ve kamu güvenliğini tehdit etmekten dolayı hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Mıdık, "Salgın koşullarının tüm ağır sağlık ve ekonomik zorlukları sürmekteyken kentimizde yaşadığımız gaz kısıtlamaları ve patlamalar göstermiştir ki iktidar ve rantçı enerji politikaları, kamusal mal ve hizmetlerin taşeronlara devredilmesi yaşama zararlıdır. Basiretsiz açıklamaları, patlama alanlarını ziyaret bahanesiyle yaptıkları yersiz gövde gösterileri, hava gazı hükmündedir. Ayrıca valilik, belediye ve UDAŞ'ın sosyal medyaya harcadıkları internet sistemleri için gereken tüm teçhizatlarının en az yüzde 50'sinin devletin uzaktan eğitim hizmetini alamayan yoksul halk çocuklarına ücretsiz sunmalarını talep ediyoruz. Çünkü onlar geleceğin kepçe operatörü, mühendisi, valisi, müdürü, başkanı. Bugünü patlattınız, yarınları halkın çocukları ile kuracağız" ifadelerini kullandı.