Sol partiler AKP Hükümeti’ne sınırötesine asker gönderme ve yabancı askeri kuvvetleri Türkiye’ye kabul etme yetkisi veren tezkereye "hayır" dedi

Sol partiler: Savaş tezkeresine hayır

YILMAZ DEMİR

Sol partiler ülkeyi Ortadoğu bataklığına sürükleyecek olan AKP Hükümeti’nin savaş tezkeresine karşı çıkarak, tezkerenin "Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren emperyalist barbarlığa onay vermek" anlamına geleceğini söyledi. ÖDP, EMEP, HTKP, ESP, SYKP tarafından yapılan açıklamalarda AKP Hükümeti’nin "Yeni Osmanlıcı" yayılmacı dış politikasından ayrı düşünülemeyecek tezkerenin reddedilmesi istendi.

"KANLI OYUNLARA DİRENELİM’’
ÖDP: "Bu tezkere Suriye’de körüklenen mezhepçi-çeteci kaosun ülkemize daha çok taşınması demektir. Rojava’da gelişen Kürt halkının iradesine doğrudan müdahale etmektir. Emperyalist saldırganlığı, çeteciliği ve AKP’nin bölgesel savaş planını durdurmak için tezkereye hayır. AKP, bu saldırıyı kendi bölgesel planları noktasında yeni bir fırsat bilerek IŞİD’e karşı mücadele adı altında Suriye’deki iç savaşı körüklemeyi ve Kürtlerin Rojava’daki etkinliğini kırmaya dönük bir savaş planı içerisinde. Suriye ve bölgeye dönük emperyalist müdahale ve işgalcilik daha büyük katliamlara yol açacak, iç savaşı derinleştirecektir. Emperyalistlerin, çetecilerin ve AKP’nin saldırıları karşısında Kobane’de direnen Kürtlerle, IŞİD katliamlarına uğrayan Türkmenler, Ezidiler ve tüm Ortadoğu halklarıyla dayanışmayı büyüterek bu kanlı oyunlara direnelim.

"TEZKERE ABD’YE DAVETİYE’’
EMEP: "Tezkere, Erdoğan’ın ABD dönüşü sonrasında, bölge  egemenlerinin bölge hesaplarında Türkiye'nin tanımlanmış ve belirlenmiş görevlerinin düzenlemesidir. IŞİD vahşetinin yarattığı korku ve endişeyle birlikte gelişen bölge siyasetinde ABD, Afganistan ve Irak işgaliyle kovulduğu bölgeye kurtarıcı olarak kendini davet ettirerek hesaplarını yeniden görmeyi arzu ediyor. Tezkere ABD'ye bir davetiye olacak. IŞİD terörizminin bölgeden defedilmesinin yolu koalisyon, bölge egemenleri ve onların müttefiklerinin bölgeyi işgali olamaz."

İŞGAL PLANIDIR
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP): "AKP iktidarı, Suriye iç savaşı başladığı günden bu yana Rojava'yı boğmak üzere her türlü planı devreye koydu. Gelinen aşamada IŞİD çetelerine verdiği desteği perçinlemek, bölgede tampon bölge hayalini gerçekleştirmek için harekete geçen AKP iktidarı, yeni adıyla güvenlikli bölge oluşturma politikasını da içeren Irak ve Suriye'ye yönelik tezkereyi gündeme getiriyor. Tezkere açıktan Kürt halkına ve bölge ezilen halklarına savaş ilanıdır."

"ÇÖZÜM BİRLEŞİK MÜCADELE’’
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi: "Ortadoğu’da savaşı en az IŞİD kadar isteyen AKP tüm hazırlıklarını bu yönde yapıyor. Türkiye halkları savaş istemiyor. Bu nedenle meclisteki vekiller halkın sesini dinleyip tezkereyi reddetmelidir. Az da olsa vicdan sahibi iseniz bunu yapmalısınız. Çözüm halkların IŞİD’e, emperyalistlere, onların taşeronu hükümete karşı birleşik mücadelesindedir."

"KARANLIK SÜREÇ’’
Halkevleri: "Tezkere AKP’nin kendini kurtarma tezkeresi olarak gündeme getirildi. AKP, Ortadoğu’daki kirli savaşta önemli başarısızlıklarla karşı karşıya kaldı. Şimdi emperyalistlerle yeni bir mutabakat sağlayıp başarısız politikasını başarıya ulaştırmak istiyor. Yabancı askerlere ülke topraklarının açılması Türkiye’yi daha karanlık bir sürece çekecek. Türkiye halklarının geleceğini ipotek altına alacak bu tezkereye karşı çıkılmalıdır."

TEZKERE REDDEDİLMELİDİR
HTKP: "AKP Hükümeti hem işgalci ve işbirlikçilerin kurduğu kirli koalisyonun dışında kalmak istemiyor, hem de Irak ve Suriye'nin iç işlerine müdahale için fırsat kolluyor. Türkiye'nin Irak ve Suriye'de sürmekte olan savaşa TBMM onayıyla dahil olması anlamına gelecek yeni tezkere Meclis'ten geçmemelidir. Daha fazla kan ve gözyaşı dökülmesi anlamına gelecek tezkere, Türkiyeli emekçiler ve ilericiler için gayrımeşrudur."