Hatay Ekoloji Platformu üyeleri moloz dökümüne karşı yaşam nöbeti başlattı. SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi Feray Aytekin Aydoğan, iktidarın depreme yönelik politikalarını eleştirerek “Yitirilen canların, yıkılan kentlerin sorumlusu siyasi iktidardır” dedi.

SOL Partili Aydoğan: Bu yıkımın sorumlusu AKP iktidarıdır
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Hatay Ekoloji Platformu, moloz dökümüne karşı yaşam alanlarını savunmak amacıyla bugün yaşam nöbeti başlattı. Hatay’ın Samandağ ilçesindeki Deniz Mahallesi’nde bulunan stadyum önünde bir araya gelen yurttaşlar “Moloza dur de yaşamı savun” sloganı attı.

Eylemde konuşan Doktor Bilge Köylü, “Depremden sağ kurtulan halkın acil ihtiyaçlarını karşılamakta çok geç kalan geçici barınma sorununu depremin üzerinden 2 ay geçmesine karşın ağırdan alan devlet kurumları enkazların kaldırılması konusunda bir acelecilik sergilemektedir. Depremin yıkıcı etkisiyle oluşan enkazın, bilimsel yöntemlere aykırı şekilde kaldırılması ve molozların boşaltılması faaliyetleri nedeniyle ciddi halk sağlığı riskleri ve ekolojik yıkımlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Halk sağlığı risklerinin en başında asbest tehdidi gelmektedir. Enkaz kaldırma çalışmaları bu şekilde sürmeye devam ederse Samandağ halkı 10 sene sonra akciğer kanseri gibi yeni sağlık sorunları ile karşı karşıya kalacaktır” dedi.

"YURTTAŞLARIN ONAYI ALINMALI"

Bölgede yapılacak her çalışma için bölge halkından onay alınması yönünde çağrı yapan Köylü, “Enkazın ne zaman kaldırılacağına ve nerede depolanacağına Samandağ halkı karar vermelidir. Kalıcı depolama alanları halkın onayından geçtikten sonra tekrar başlatılacak olan enkaz kaldırma çalışmalarında aceleciliğe son verilmeli, bilimsel yöntemlerin ve tüm yönetmeliklerin titizlikle uygulanması sağlanmalı ve kuralsız uygulamalar cezalandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Köylü, yetkililere de seslenerek şu soruları yöneltti:

>>Çadır kentin karşısında geçici döküm yapmak hangi akla hizmettir?
>>Enkaz kaldırma faaliyetleri sırasında atık yönetimi, atıkların düzenli toplanması, hafriyat ve yıkıntı atıklarının kontrolü ve asbestle çalışma yönetmeliklerin hiçbiri neden uygulanmamaktadır?
>>Enkaz kaldırırken aceleciliğinizin sebebi nedir?

"HALKA RAĞMEN ADIM ATILMAMALI"

SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi Feray Aytekin Aydoğan da şu ifadeleri kullandı:

21 yıldır bilimi, kamusallığı yok sayan, halk için değil rant için sürdürülen politikalar deprem bölgesinin, Hatay’ın, memleketin üzerine kara bulut gibi çöktü. Yitirilen canların, yıkılan kentlerin sorumlusu siyasi iktidardır. Yitirilen binlerce cana, hayatlara, kentlere rağmen bilimi yok saymaya halka rağmen adımlar atmaya devam ediyorlar. Çadır kentlere, seralara, yaşam alanlarına dökülen moloz yığınları yüzünden Hatay’da halk sağlığı sorunu başta kanser gibi hastalıklar olmak üzere sağlığa erişimle ilgili yaşanan sorunlarla birlikte daha da artacak. Asbestin suya, toprağa, havaya karışması ile Hatay’ı ayakta tutacak olan tarıma, hayvancılığa daha da zarar verecek. Samandağ halkının sözü sözümüzdür. Molozlar yerleşim alanlarından uzak, geçici değil; kalıcı depolama alanları üzerinden planlanmalı. Alanın bilgisine sahip uzmanlar, bilim insanları, demokratik kitle örgütlerine ve halka rağmen tek bir adım dahi atılmamalıdır.”