Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Doğangül, "Sonuçlar Türkiye'de gerçek bir sol muhalefet olmadığının göstergesi. Bu konuda sol güçler ciddi bir değerlendirme yapmalı" dedi

AKP'nin Türkiye genelinde aldığı yüksek oy oranı, İzmir'de de yansımasını buldu. AKP, 2002 seçimlerinde İzmir'de aldığı toplam oyun çok üstünde bir oyla CHP ile arasındaki farkı yüzde 5'e kadar indirdi. Bin Umut İzmir Adayı Abdullah Levent Tüzel, bu oranları AKP'nin mağdur konuma düşürülmesine bağlarken, genel görüş solun kendi politikalarını yeniden değerlendirmesi ve geniş kitlelere ulaşmanın yollarını bulması gerektiği yönünde. Meclis'te halkı temsil edecek bağımsız adayların ise muhalefet mücadelesini yükseltmeleri ve sokaktaki mücadeleye öncülük etmeleri bekleniyor.

» Abdullah Levent Tüzel (İzmir Bin Umut 1. Bölge Milletvekili Adayı): İzmir'deki oylarımızda bir düşme söz konusu oldu. Bunda her iki bölgemizdeki 30'ar bin civarında geçersiz oyun da payı var. AKP'ye bu kadar oy gitmesinde topluma yön veren egemen güçlerin tercihleri etkili oldu. AKP iktidarı, sermaye tarafından istendi. Bir diğer etken ise CHP'nin 5 yıllık politikası. AKP karşıtı güçler, AKP'nin halkın sorunlarını çözmek isteyen, ancak engellemeler ile çözemeyen mağdur bir parti gibi görünmesine neden oldu.

» İbrahim Doğangül (Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı): Sonuçlar Türkiye'de gerçek bir sol muhalefet olmadığının göstergesi. Bu konuda sol güçler ciddi bir değerlendirme yapmalı. Biz yıllardır özelleştirme saldırılarına, neoli-beral politikalara karşı mücadele ettik. Maalesef bir süre daha buna devam edeceğiz. AKP, sonuçlara bakarak 'halk özelleştirmeleri, ne-oliberal politikaları destekliyor' diyemez.

» Musa Sever (KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü): Yaratılan laik-antilaik tartışmaları ile yükselen milliyetçiliğin sonucunda beklenen bir netice alındı. Seçim sürecinde yoksulluk, yolsuzluk, eğitim, sağlık sorunları tartışılmadı. CHP, alternatif programı olmadığı gibi sağa da açıldı, partideki sol isimler tasfiye edildi. CHP sokaklar dökülenleri kendi kitlesi sandı, ancak asıl milliyetçi, ırkçı, şoven politikaları üreten bir MHP varken oyları CHP'nin alması imkânsızdı. Seçimler sonucunda bağımsızların temsilinin sağlanması önemli. Önümüzdeki dönemde sol muhalefet ilmik ilmik örülmeli, örgütler halkla bütünleşmeli, parlamento içi ve dışı mücadele yükseltilmeli. Bağımsızlar, emek mücadelesinin en önünde, sokak mücadelesinin başında olmalı.

» Azad Fazla (DİSK Ege Bölge Temsilcisi): İzmir'de ve Türkiye'de AKP'nin bu kadar çok oy almış olması sol adına düşünmeyi gerektiriyor. Sonuçlar, Erdoğan'ın başarısından çok solsun alternatif olamamasından kaynaklanıyor. Umarız ki başka baharlara kalmadan sol, sol olduğunu anlatan politikalarla kamuoyu önüne çıkar. Sağa benzemek bir işe yaramıyor, zaten o kanallarda partiler var.

» İbrahim Akın (ÖDP İzmir İl Başkanı): Sonuçlar, mevcut hükümete karşı muhalefetin yürüttüğü siyasetin başarısızlığı. Son zamanlardaki tartışmalar, gerilim siyaseti AKP'nin

işine yaradı. Sol, yeterli hazırlığı yapamamanın sıkıntısını yaşadı. Ufuk Uras'ın Meclis'e girmesi uzun vadede olumlu sonuçlar doğuracak. Bu sonuçları önümüzdeki yerel seçimlere kadar iyi değerlendirmemiz gerekiyor.

İZMİR'DE HAYAL KIRIKLIĞI
CHP ile AKP başa baş çıktı. CHP'nin oyunun 2002 seçimlerine göre yüzde 6.4 artmasına rağmen, milletvekili sayısı 18'den n'e düştü. AKP oyunu yüzde 12.3, TBMM'deki sandalye sayısını ise bir artırarak 8'den o'a çıkardı. MHP de bu kez 4 koltuk elde etti.

2002 seçimlerinin ikinci partisi Genç Parti ile "Yüzde 100 İzmirli Adaylar" sloganıyla yarışa katılan Demokrat Parti yıkıldı. DTP'nin desteklediği bağımsızlar da Meclis'e girmeyi başaramadı. Her beş seçmenden birinin oyu temsil hakkı bulamadı. Sıcağa rağmen İzmir'de seçime katılım oranı yüzde 85'e ulaştı.

Sandıktan 2004 yılı yerel seçimlerindeki İl Genel Meclisi sonuçlarına benzer tablo çıktı. Üç yıl önce CHP yüzde 35.23, AKP ise yüzde 32.32 oy almıştı. Bu kez de CHP yüzde 35.4, AKP yüzde 30.4 oy topladı.

HALK FIRSAT TANIDI
Seçim sonuçlarını değerlendiren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem De-mirtaş, seçmenin AKP'ye yapacaklarını tamamlaması için bir şans daha verdiğini belirtirken, CHP'nin parti olarak ciddi bir değerlendirme yapması gerektiğini, MHP'ye ise önemli görevler düştüğünü söyledi.

Seçim sonuçlarına göre halkın istikrar ve uzlaşmadan yana tavır koyduğunu belirten Demirtaş, "Öncelikle halkın iradesine saygı duymamız gerekiyor.
Sonuçlar ülkemize hayırlı olsun. AKP, Cumhuriyet tarihinin en büyük oy oranlarından birisi ile iktidarını tazeledi. Halk, AKP'ye 4.5 yıllık iktidar döneminde yaptıklarını tamamlaması ve yeni yapacakları için bir fırsat daha tanıdı. AKP'nin kendisine verilen bu fırsatı Türkiye için iyi değerlendirmesi gerekiyor" dedi.

Demirtaş, AKP'nin aldığı bu destek ile özellikle ekonomik açıdan çok önemli yapması gereken şeyler olduğunu belirterek, "AKP'nin 4,5 yıllık iktidarı döneminde makro ekonomik politikaların yerine oturtulması için çok sıkı politikalar izlendi. Ama buna karşılık üretimi arttırıcı, işsizliği önleyici, gelir arttırıcı, yoksulluğu önleyici politikalarda hedeflenildiği kadar başarılı olunamadı. Şimdi üretimi artırıcı, istihdamı artırıcı, halkı zenginleştirici klasik önlemler yerine, AKP'den şok kararlar, şok vergi indirimleri bekliyoruz" diye konuştu.

CHP'nin ise seçim sonuçlarını çok iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Demirtaş, Türk solunun artık kendisini yenilemesi, büyük ve köklü bir revizyon yapması gerektiğini söyledi. Demirtaş, "CHP oyunu çok az artırabilmiş ve yine kendisine ana muhalefet görevi verilmiş ise bunun çok iyi analiz edilmesi gerekiyor" dedi.