İstanbul ve Sinop’ta gerçekleştirilen ‘SOL Buluşma’larda “Türkiye’nin laik, demokratik, bağımsız ve eşitlikçi bir temelde yeniden kuruluş hedefinin büyütüleceği” vurgulandı.

SOL’u seçenek haline getireceğiz

HABER MERKEZİ

Ekonomik kriz ve gericilik başta olmak üzere hemen her alanda AKP iktidarının 20 yıllık yıkımına karşı ülke genelinde bir araya gelen SOL Parti’nin düzenlediği SOL Buluşmalar, İstanbul ve Sinop’ta devam etti. Adalet, demokrasi, laiklik ve bağımsızlık mücadelesinin önemine vurgu yapan SOL Parti üyeleri ülkenin içinde bulunduğu yıkımdan kurtuluşun ancak gerçek bir SOL ile mümkün olduğuna işaret etti. “Türkiye’nin laik, demokratik, bağımsız ve eşitlikçi bir temelde yeniden kuruluş hedefiyle birleştirerek sürdürecektir” denilen buluşmalarda Trabzon, İzmir ve İstanbul’da gerçekleşecek “Devrimci, demokratik, Cumhuriyet mitinglerinde buluşalım” çağrısı da yapıldı.


İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde düzenlenen SOL Buluşma’da SOL Parti PM üyeleri Alper Taş ile Çiçek Çatalkaya ve BirGün Yazarı Timur Soykan yer aldı. “SOL Parti henüz yeni bir parti. Solu ve SOL Parti’nin siyasetini anlatmak için bir süredir sol buluşmalar adı altında halkla bir araya geliyoruz” diyen SOL Parti PM Üyesi Çatalkaya, “Ülkenin geldiği durumu ve bu duruma karşı sol, sosyalistler, devrimciler ne yapmalı etrafında değerlendirmeler yapıyoruz. SOL Parti’ye geçerken bir dizi tartışma yürütmüştük, bu tartışmalarda bir değişim talebinden söz etmiştik. Dünyanın pek çok yerinde yükselen bir talep. Birkaç yıldır dünyanın hemen her yerinde ortaya çıkan toplumsal hareketler, direnişler gösteriyor ki insanlar artık kapitalizmin kendilerine dayatmış olduğu düzenin içinde yaşamak istemiyorlar. Yıkımdan başka bir şey vaat etmeyen bu düzene karşı bir arayış, bir değişim isteği var, bunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

YÖNETİMİ ALMA İRADESİ ORTAYA KOYACAĞIZ

“Dünyada da ülkemizde de iktidarlar kaybediyor” diyen Çatalkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP iktidarı da bundan payını alıyor. İktidarını kaybetmesi sadece bir zaman meselesi. Fakat iktidar kaybederken yerine ne koyacağımız toplumun geleceği açısından hayati önemde bir soru bizce. Şu an içinden geçtiğimiz koşulları biraz iyileştirerek mi, biraz makyajlayarak mı yeni dönemi kuracağız? Şu ana kadar bu yaklaşımı aşan bir önerme gelmedi muhalefetten. Mevcut halin biraz düzeltilerek yeniden halka sunulması, birikmiş köklü sorunlarımızı çözmenin reçetesi elbette olamaz. Son derece sağcı ve düzeni korumaya dönük bir yaklaşım. Sorunların kaynağı olan anlayışa benzer bir anlayışla sorunları çözmeye çalışmanın ülkeyi götüreceği nokta ne yazık ki bugünden pek de faklı olmayan bir nokta olabilir ancak. Dolayısıyla, SOL Parti olarak, Sol’u gerçek anlamda bir seçenek haline getirmeyi görev olarak önümüze koyduk.” Ülkemiz bugün hem emperyalist kapitalist hem de ‘tek adam’ rejiminin yarattığı krizle karşı karşıya” diyen SOL Parti PM Üyesi Taş, şu ifadeleri kullandı: “Bunun en büyük nedeni siyasal İslamcı, gerici Başkanlık Sistemi’dir. Bugünün öncelikli görevi bu rejimi yenmektir, 2010 ve 2017 referandumunda ‘hayır’ diyen, Gezi’de ve Adalet Yürüyüşü’nde sokaklara çıkan, 31 Mart seçimlerinde ‘Her şey çok güzel olacak’ sloganında kendini gösteren toplumsal dalgayı kucaklayacağız. Bu ucube, çarpık rejim yenilecek. Öte yandan sağa dayanmış, sağ eksenli bir restorasyonun parçası haline gelmiş, gerek rejim krizine gerekse emek sermaye çatışmasına verdiği yanıtta sol değerlerden uzak yaklaşımlar bu karanlıktan çıkış için gerçek bir çözüm sunamaz. Erdoğan, iki gün önce muhalefete yönetimden vazgeçme tehdidinde bulundu. Önümüzdeki süreçte bu tehditler devam edecek. Erdoğan rejimi İktidarı, ‘vermeyeceğiz’ şeklinde hamleler ortaya koyarken bizler de meşru, militan ve demokratik bir mücadeleyle ‘alacağız’ demeyi ve provokasyonlara karşı durmayı, AKP’yi yenmeyi bir görev biliyoruz.

BirGün Yazarı Soykan ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye özellikle son 10 yıllık dönemde adım adım bütün denge ve denetleme sistemlerinin yok edildiği bir tek adam rejimine sürüklendi. Bu eş zamanlı olarak yolsuzluk, yasaklar ve geniş kitleleri yoksulluğa mahkum eden sistemin inşası süreciydi. Bu konuda Türkiye solunun tespitlerinin doğru olduğunu bugün çok net bir biçimde görüyoruz. Ancak sürekli haklı çıkmasına, süreci doğru analiz etmesine karşın demokrasi güçlerinin neden geniş kesimlerin desteğini alamadığının yanıtını bulmak zorundayız. Türkiye bir ekonomik krizin pençesindeyken solun geniş emekçi kesimlerin örgütlenmesi ve bir arada tutulması için politikalar geliştirmesinde bir sorun yok. İktidarın hegemonyası karşısında politikalarını örgütlemek konusunda ise büyük sorunlar yaşıyor.”
restorasyon değil

TOPYEKÛN DEĞİŞTİRELİM

Giresun kent merkezinde gerçekleşen SOL Buluşma’ya ise eski KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul katıldı. Tobul, SOL Parti'nin ülkenin can yakan laiklik, özgürlük, demokrasi ve eşitlik sorunlarının çözümü kendini yeniden tanımlayan, konumlayan, geçmiş birikimler ve deneyimlerin üzerinden sistemin restorasyonuna değil değiştirip dönüştürmeye aday bir parti olduğunu vurguladı.