Kuşakları edebiyatla buluşturan yayıncı, şair, yazar ve insan hakları savunucusu Muzaffer İlhan Erdost, Ankara’da sonsuzluğa uğurlandı. Sol aydınlanmanın çınarı Erdost’un cenazesine çok sayıda kişi katıldı

Sol’un çınarı uğurlandı

Işıl ÇALIŞKAN

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Sol Yayınları’nın kurucusu ve sahibi yazar Muzaffer İlhan Erdost, Karşıyaka Mezarlığı’nda gerçekleştirilen törenin ardından toprağa verildi.

Cenazeye, Erdost’un ailesi ve sevenlerinin yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, BirGün yazarı Oğuzhan Müftüoğlu ve yazar Fikret Başkaya da katıldı. 88 yaşında yaşamını yitiren Muzaffer İlhan Erdost, 12 Eylül darbesi döneminde kardeşi İlhan Erdost ile birlikte gözaltına alınmıştı. İlhan Erdost, gözaltına alındıktan sonra dövülerek katledilmişti. Muzaffer Erdost, kardeşi İlhan Erdost’un katledilmesinin ardından, adını ‘Muzaffer İlhan Erdost’ olarak değiştirmişti.

İKİ KİŞİ OLARAK YAŞADI, ÇALIŞTI

Yazar Mahmut Temizyürek: Türkiye’deki evrensel sosyalizm kültürünün ikinci kuşak büyük okulunun bin bir emekle yaşatılan kütüphanesinin kurucusu, yöneticisi, işçisi, düşünürü, yazarı ve savaşçısıydı.

İkinci Yeni’nin isim babası, şiirsel meclislerin örgütçüsü şair, ressam ve düşünürdü. Malum iktidar zalimleri onurlu devrimci yaşamının bedelini çok ağır ödettiler ona. Boğun eğmedi hiç, yılmadı, durmadı, düşmedi. Ayakta öldü.

“İlhan İlhan dedim ses vermedi”, demişti. Kardeşi İlhan’a, yoldaşı o güzel adama son sesleniş, kalbinde mühürlendi kaldı. İki kişi olarak yaşadı devamını. Kendiyle mutlu bir insandı; cenneti de hissetti dünyada, cehennemi de yaşattılar ona. Ne acılarını yarıştırdı, ne mutlu günlerin umudunu yitirdi. “Aşk olsun Muzaffer İlhan Abi sana!” demek isterdim ben de, Denizler için Can Yücel’in dediği gibi.