Yüksek Mahkeme, eski Brezilya Devlet Başkanı Silva hakkında, yolsuzluk davalarından verilen hükümleri iptal etme kararı aldı. Silva, 2022’de kendisine komplo kuran aşırı sağcı Bolsonaro'ya meydan okuyabilir.

Solcu lider Lula yeniden oyunda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Amerika’nın en büyük ülkelerinden biri olan Brezilya’da 2003 ve 2011 yılları arasında devlet başkanlığı yapmış olan Luiz Inacio Lula da Silva hakkında kara para akladığı iddiasıyla verilen hüküm, Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildi.

Luiz Inacio Lula da Silva hakkındaki tüm yolsuzluk suçlamaları düşerken, gelecek seçimde başkanlık için yarışmasının önünde engel kalmadı. Ancak savcılığın beraat kararını temyize taşıması bekleniyor. Daha önce hakkında açılan iki ayrı davada yaklaşık 25 yıla yakın hapis cezası alan Lula tüm suçlamalardan beraat etti.


Ülkedeki siyaset bilimciler, kararı “siyasette bomba gibi gelişme” olarak yorumlarken, solcu liderin 2022 seçimlerinde kesin olarak aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun karşısına çıkacağı değerlendirmesine bulundu.

Brezilya'nın önde gelen finans gazetelerinden Valor Econômico gelişmelerle ilgili haberine “Lula oyuna geri döndü” başlığını attı.

Eski Devlet Başkanı Lula da Silva, 2018'in Nisan ayında da tutuklanarak cezaevine konulmuş, 580 gün hapiste kaldıktan sonra 8 Kasım 2019'da tahliye edilmişti. Lula, 2003 ile 2011 yılları arasında Güney Amerika’nın en büyük ekonomisine sahip ülkenin devlet başkanlığını yaptı ve ülkedeki yoksulluk rakamlarının aşağıya düşmesini sağladı.

***

Siyasi komplo olduğu ortaya çıkmıştı

“Tropik Trump” lakaplı Devlet Başkanı Bolsonaro hükümetinde, yolsuzluk soruşturmasını yürüten dönemin Federal Yargıcı Sergio Moro ile diğer savcılar arasında Lula’nın komplo sonucu ceza aldığı iddialarını güçlendiren yazışmalar ortaya çıkmıştı. Belgelerin ortaya çıktığı dönemde ülkede grevler düzenlenmiş, Bolsanoro’nun yargı üzerindeki gücü tartışma konusu haline gelmişti. ABD destekli sağ muhalefetin parlamento ve yargı darbesiyle krize sürüklediği Brezilya’da aşırı sağcı milyarder Jair Bolsonaro, 2018 yılında iktidara geldi. Brezilya’da Dilma Rousseff’in başkanlıktan azledilmesinin ardından başlayan ABD destekli darbe süreci, eski Devlet Başkanı Lula’nın 7 Nisan 2018’de cezaevine gönderilmesiyle yeni bir boyut kazanmış, Lula’nın son yapılan başkanlık seçimlerine aday olacağını açıklaması üzerine binlerce seçmen İşçi Partili Lula için destek yürüyüşleri gerçekleştirmişti. Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesi, solcu lider Lula da Silva’nın başkanlık seçimleri için aday olamayacağını açıklamıştı. Bu nedenle Brezilya İşçi Partisi Kurulu, seçimlerde aday olmak için yasal mücadele veren eski lider Lula da Silva’nın yerine, Sao Paulo şehrinin eski Belediye Başkanı Fernando Haddad’ı aday göstermiş, ancak Haddad aşırı sağcı Jair Bolsonaro karşısında seçimi kaybetmişti.