2012 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist Parti adayını belirleyecek ön seçim 9 ve 16 Ekim’de iki turda yapılacak...

2012 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist Parti adayını belirleyecek ön seçim 9 ve 16 Ekim’de iki turda yapılacak. Geçtiğimiz günlerde aday adaylığını açıklayan parti Birinci Sekreteri Martine Aubry ile birlikte toplam beş sosyalist aday—Manuel Valls, Arnaud Montebourg, Ségolène Royal, François Hollande—sağ partilerin karşısında ciddi bir rakip olmak için parti sempatizanı Fransızların ve parti üyelerinin oyları için yarışacak. Ve yarış giderek kızışacak.

Son günlerde Dominique Strauss-Kahn (DSK) skandalında yaşanan yüz seksen derecelik değişimin ardından, DSK’nın partinin aylar önce belirlediği son başvuru tarihine—13 Temmuz—yetişip yetişmeyeceğini düşünenler bile oldu. DSK cinsel taciz suçlamasından “aklanırsa”, olayın arifesindeki geceyi aynı otel odasında paralı bir fahişeyle geçirmiş olmasına rağmen, otelin temizlik görevlisiyle kendi rızasıyla cinsel ilişkiye girmiş olması konuşulmayacak bile. Eh, o zaman da geri dönebilir diye ümit edenler de olacak. Ancak parti içindeki yandaşlarından Pierre Moscovici, geçen günlerde Le Monde gazetesinde yayınlanan yazısında neden eski birinci sekreter François Hollande’ı destekleyeceğini otuz partiliyle birlikte ifade ediyordu. Yani DSK’cıların içinde de bölünme yaşanıyordu. Zira birkaç hafta önce, partinin önemli ve etkili isimlerinden Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë, Aubry’yi destekleyeceğini açıklıyordu. Aynı şekilde, Sosyalistlerin “fillerinden” (bizdeki karşılığı “ağır top” olsa gerek) addedilen eski Başbakan Laurent Fabius da Aubry’ye sadakat andı içmişti. Şimdi artık herkes, yarışa girmeyeceği kesinleşen DSK’nın, 1 Ağustos’taki duruşmada dava düşerse Fransa’ya döndüğünde kimin arkasında duracağını heyecanla bekliyor.

Parti içi eğilimler ve gruplaşmalar giderek kesinleşirken, son kamu oyu araştırmalarında solun ortak adayı François Hollande da olsa, Martine Aubry de seçilse Nicolas Sarkozy’yi rahat yenecekleri ortaya çıkıyor. Hollande yüzde 29, Aubry yüzde 29 alırken, Sarkozy ise yüzde 22’de kalıyor. Sadece bu iki ismin üzerinden tahminlerin yapılmasının nedeni, diğer üç adayın ilk turu geçemeyeceği kanaatının yaygın olması. Yarış eski ve yeni birinci sekreter arasında olacak. Ancak içeride çekişme Montebourg’un bir iki zevzekliği hariç şimdilik centilmence sürerken, son aylarda Aubry’ye karşı dışarıdan bir “karalama” kampanyası başlatıldı. Elbette Fransız halkının tercihleri karşısında Sarkozy ve şürekası boş durmayacaktı. Aubry sessiz kalmaktansa bu rivayetlerin üretildiği kaynakları bildiğini ve gerekirse hem ifşa edeceğini, hem de mahkemeye vereceğini Pazar günü açıklıyordu. Söylentilere gelince, öncelikle 2003 yılında evlendiği avukat eşi Jean-Louis Brochen’in “İslamcı avukat” olarak nitelenmesi (başörtüsü ile eğitimlerine devam etmek isteyen genç kadınları savunduğu için), kendisinin ise alkolik, gizli lezbiyen ve beyninde kanserli tümör olmasını kapsıyor. Aubry kimin yaydığını bildiğini basına açıklayarak, rivayetlerin kesileceğini hesaplıyor.

Fransız Komünist Partisi (FKP) ve Sol Parti’nin oluşturduğu “Sol Cephe”, Sol parti başkanı Jean-Luc Mélenchon’u aday göstermişti. Böylece FKP, Mitterand’ı desteklediği 1974’den beri ilk kez parti dışından bir adayı destekleyecek. Popülist tavırlarıyla bir yandan oy kazanırken, diğer taraftan kaybeden Mélenchon’un Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 5-7 arasında oy alması bekleniyor. Araştırma sonuçlarına göre postacısını kaybeden Yeni Antikapitalist Parti’nin (NPA) adayı Philippe Poutou yüzde birin altında altında kalırken, İşçi Mücadelesi (Lutte Ouvrière)’nin yeni yüzü Nathalie Arthaud yüzde biri ancak geçiyor.

Avrupa Ekoloji-Yeşiller’de aday bu yazıyı yazdığımızda henüz kesinleşmemişti. Daniel Cohn-Bendit’in desteğini alan eski televizyon gezi programı sunucusu Nicolas Hulot medyatik balon olarak ortaya atılmıştı ancak Norveç kökenli eski hakim Eva Joly karşısında kazanması güç. Araştırma sonucunda Joly’nin oy potansiyeli ise yüzde 6-10 arasında görünüyor.

Seçime sekiz ay kalmışken, kişisel saldırılar, çirkefler, rivayetler giderek artacak. Özellikle sosyalist adayların en olası iki adayı karşısında kaybeceği öngörülen Sarkozy ve yandaşları, rakiplerinin bilinmedik özel yaşam sırlarını ifşa etmek için kolları sıvayacağa benziyorlar. Solda da aynı ağırlıkta olmasa da çekişme sertleşecektir. Desenize yaz ayları heyecanlı geçecek!