Sol partiler yerel seçimlere hazırlanırken transferler ve ittifaklar da konuşulmaya başlandı. Ortak aday arayışında kimi tartışmalar da var....

Yerel seçimlerde nasıl tavır alınacağına dair tartışmalar sol partilerin de gündeminde. ÖDP, SHP, TKP, DTP, EMEP gibi pek çok parti yerel yönetimler konusunda bir politika belirleme arayışında. SHP’de Murat Karayalçın’ın CHP’den aday olması hafta sonu yapılan SHP Parti Meclisi tarafından onaylandı. Ancak SHP içerisinde bir kesimin Karayalçın’ın CHP’yle mutabakat yapmasının SHP’nin feshine yol açacağını iddia ederek bu karara karşı çıktığı söyleniyor.

Öte yandan Ercan Karakaş gibi sosyal demokrat isimlerin CHP’ye geçmesi, yine kimi illerde sosyalist solda CHP’ye göz kırpmaların olması, CHP’nin AKP karşısında tüm solu arkasına dizme hamlesi olarak görülüyor.

DTP, Kürtlerin yoğun yaşadığı illerde AKP’nin ümmetçi hamlelerine karşı çıkmaya çalışıyor. Diğer illerde ise çatı partisi bileşenleriyle ortak adaylar etrafında birleşilmesi düşünülüyor. Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)’de, genel merkezin tüm örgütlere gönderdiği yazıda, yerel platformların kurulması ve bu platfomlarda AKP’ye ve statükocu sola karşı solun ortak adayların belirlenmesi kararı deklare edildi. Önümüzdeki günlerde bu çalışmaların hız kazanması bekleniyor. 

 

ADAYLAR YERELLERDEN BELİRLENMELİ

Yerel seçimlerle ilgili gazetemize konuşan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, partisinin her daim bir yerel seçim politikasının olduğunu söyledi. Tüzel bu politikayı şöyle anlattı:

“Demokratik ve halkçı belediye anlayışını yani halkın taleplerine saygı duyacak ve bu talepleri yerine getirecek bir belediyecilik anlayışını savunuyoruz. Biz bu seçimlerde yukarıdan değil yerellerden belirlenmiş sol adayları destekleyeceğiz. Yani yukarıdan. partilerin belirlediği değil yerellerden belirlenen adayları destekleyeceğiz.”

CHP’li adayların desteklenip desteklenmemesi konusundaki sorularımızı da yanıtlayan Levent Tüzel şunları söyledi: “Sadece AKP karşısında kazanma şansı var diye bir adayın desteklenmesi söz konusu olamaz. CHP’nin belediyecilik anlayışı ortadadır. Bizim için vereceği taahhütler, uygulayacağı program önemlidir partisi değil. Bu Karayalçın için de geçerlidir. Karayalçın henüz bu konuda bir program açıklamadı.” Levent Tüzel sol birlik için ÖDP, DTP, SDP gibi partilerle görüşüldüğünü belirterek, “Zaten çatı partisi çalışmalarında sol partilerle görüşüyoruz. Ortak aday için de bu partilerle görüşmelerimiz sürecek” dedi. 

 

‘SİYASAL İLKELER ÇERÇEVESİNDE BİRLİK’

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı Aydemir Güler, BirGün’e yaptığı değerlendirmede yerel seçimle ilgili partisinin tavrını şu şekilde özetledi: “TKP kendi listeleriyle girecek. Bir takım ilkeler çerçevesinde ittifaklar yapılabilir. Ancak sol ittifak derken sosyal demokrat partileri bunun içine katmıyoruz çünkü henüz piyasacılığa karşı, emperyalizme karşı bir tavırlarını göremedik. Bizim siyasal ideolojik ilkelerimiz vardır. Bir birleşme ancak bu ilkeler etrafında olabilir.”

 

Selçuk Özbek