Soli heykeline sponsor aranıyor
Fotoğraf: BirGün

Abidin YAĞMUR

Mezitli'de 5 yıl önce Soli Pompeipolis antik kenti kazılarında bulunan erkek büstü, Mersin Arkeoloji Müzesi’nin deposundan çıkarılıp müzenin Soli’ye ayrılan bölümünde sergilenmeyi bekliyor. İnce işçiliğiyle dikkat çeken, keskin bakış hissiyle görenleri etkileyen büstün sergilenebilmesi için müzenin sponsor aradığı iddia ediliyor.

Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında yürütülen Soli Pompeipolis antik kenti kazılarının 2018 sezonunda, sütunlu yol olarak anılan bölgede bir büst bulunmuştu. Büstün, 1700 yıldır toprak altında olduğu, büstte tasvir edilen kişinin dönemin aristokrat-yönetici sınıfından biri olabileceği kazı ekibince değerlendirilmişti. Gerek ince işçiliğiyle, gerek dönemsel özellikleri ve estetik yapısıyla dikkat çeken büst, toprak altından çıkarıldıktan sonra Mersin Arkeoloji Müzesi’ne teslim edildi. Ancak aradan geçen 5 yıla karşın bu nadide eser, müzenin deposundan çıkarılamadı ve sergi salonuna alınamadı.

NEDEN SERGİLENMİYOR?

Büstün akıbetini Mezitli Belediye Meclisi Üyesi, arkeolog Ramazan Tokel, sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklama ile gündeme getirdi. “5 yıl oldu eserler neden sergilenmiyor?” diye soran Tokel, “Mersin Müze Müdürlüğü’nü, Mersin İl Kültür Müdürlüğü’nü ve konu ile ilgili tüm yetkilileri açıklama yapmaya davet ediyorum. 2017 yılında bulunan iki kadın heykeli ve 2018 yılında bulunup işçilik ve sanat kalitesi bakımından dünya literatürüne girmiş olan 82 santimlik şaheser büst, bulunmasının üzerinden 4-5 yıl geçmiş olmasına rağmen neden hâlâ müzenin başköşesinde yerini almıyor. Mersin kamuoyu bu muhteşem eserleri müzede görmek istiyor” dedi.

AÇIKLAMA YAPILMADI

Soli Pompeipolis antik kentinden çıkarılan eserlerin neden sergilenmediğini sormak için ulaştığımız Mersin Arkeoloji Müzesi yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapamayacaklarını bildirdi. Konunun sosyal medyada gündeme gelmesinin ardından Mersin’den bazı arkeoloji tutkunlarının da müzeyi aradıkları, müze yetkililerinin, “eserlerin sergileneceği kaidelerin yapılması için ödenek ya da sponsor beklendiğini” yurttaşlara ilettiği edinilen bilgiler arasında yer alıyor. Soli Pompeipolis antik kenti kazılarının 2017 sezonunda da 2 kadın heykeli bulunmuştu. Heykellerden birinin sağlık Tanrıçası Hygieia’yı diğerinin de dönemin soylu kadınlarından birini tasvir ettiği kazı ekibince tahmin edilmişti. Bu 2 eser de Mersin Arkeoloji Müzesi’nin deposunda duruyor ve henüz sergilenmedi.