Solun adayı Petro’dan miting: Tarihi değiştirmenin zamanı

Dış Haberler

Kolombiya'da 29 Mayıs'ta gerçekleşecek olan devlet başkanlığı seçimi öncesinde sol blok Tarihsel Pakt'ın (Pacto Historico) adayı Gustavo Petro, Bucaramanga şehrinde kitlesel bir miting yaptı. TeleSUR’daki habere göre Carlos Galan Meydanı’nda halka seslenen Petro, “Ulusun tarihini değiştirmenin zamanı geldi” dedi.

Neo liberal politikalara son verileceğini, halktan, emekten yana bir ülke inşa edeceklerini kaydeden Petro, ekosistemi tahrip eden uygulamalardan vazgeçileceğini belirtti.

Kurulduğu günden bu yana sağcı iktidarlar tarafından yönetilen Kolombiya’da ilk kez bir solcu lider başkanlığa bu kadar yakın. Anketlerde Tarihsel Pakt’ın adayı eski Marksist gerilla Petro önde görünüyor. Seçim Teknolojisi ve Hizmetleri’nin en son anketine göre de Petro ilk turda oyların yüzde 36,6’sını elde edecek.

Onu yüzde 21,4 oyla “Kolombiya Takımı” koalisyonunun sağcı adayı Federico Gutierrez takip ediyor.

SOLUN YÜKSELİŞİ

Geçen yaz temel gıdaların fiyatlarını artıracak bir vergi reformu tasarısına karşı kitlesel ve militan sokak eylemleri ve devletin bu isyanı bastırmak için uyguladığı vahşetle gündeme gelen ülkede uzun bir aradan sonra sol siyasetin geniş kitlelerce talep edildiği bir süreç yaşanıyor. Vergi reformunun geri çekilmesine karşın isyanı sonlandırmayan Kolombiyalıların hedefinde yıkım getiren neoliberal politikaların tamamı var.

Seçime sayılı günler kalırken Marksist gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) da tek taraflı ateşkes ilan etmişti. Hafta içinde internet sitesinden açıklama yapan ELN, halkın barış içinde oylarını vermesi için 25 Mayıs-3 Haziran döneminde tek taraflı ateşkese uyacaklarını bildirdi.