Manisa Soma’da 301 madencinin katledilişinin birinci yılında emek örgütlerinin çağrısı ile Soma’da üçüncü anma yapıldı. Adalet isteyen madenci ailelerinin taleplerini binler ile haykıran emekçiler, katliamdan sonraki en geniş katılımlı mitinge imza attı

Soma’da binlerce emekçi haykırdı: ‘Hırsız, katil AKP!’

GÜLSEN CANDEMİR/ SOMA gulsencandemir@birgun.net

Soma Madenciliğin ocaklarında, ihmaller nedeni ile yaşamını yitiren 301 maden işçisi, Soma’da yapılan üçüncü miting ile bir kez daha anıldı. AKP’nin kurduğu düzene öfkenin haykırıldığı, adalet talebinin dile getirildiği miting maden katliamından sonra en büyük miting olarak da kayıtlara geçti.

‘HIRSIZ, KATİL ERDOĞAN'
Mitingin çağrıcı konfederasyonları KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri ile siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, Soma İstasyon Meydanı’nda toplanıp buradan Soma Kaymakamlığı’na doğru yürüyüşe geçti. “Unutmadık Unutturmayacağız” pankartıyla yürüyen binlerce kişi ‘Hırsız, katil Erdoğan’, ‘Soma halkı yalnız değildir’, ‘Soma uyuma madencine sahip çık’, ‘Kaza değil cinayet, kader değil katliam’ sloganları ile madenci anıtının önünden geçip, kaymakamlık önündeki miting kürsüsüne yürüdüler. Mitingi örgütleyen dört konfederasyonun üyelerinin yanı sıra Haziran Hareketi, CHP, HDP, Halkevleri, Zonguldak’tan gelen maden işçileri, İzmir halk forumları, çevre örgütleri ve öğrenciler katıldı.

‘ACIMIZ BÜYÜDÜ'
Yürüyüşün en başında, yaşamını yitiren madenci yakınlarının isimlerini taşıyan kadınlar, çocuklar, aradan bir yıl geçmiş olmasına rağmen acılarının çok taze olduğunu ifade ettiler. Bir kız çocuğu ‘Her gün babamın yolunu gözlüyorum, hâlâ madenden çıkıp evimize geleceğinin hayalini kuruyorum. Bizlere bu acıları yaşatanlar duysunlar sesimizi’ diye ağlayarak tepkisini ifade etti. Yürüyüş boyunca halk ozanı Emekçi’nin ‘Kazmayı vurduk madene’ türküsü ile yürüyen binlerce kişi miting alanına geldiğinde ise ‘Hırsız katil Erdoğan’ diye haykırdı. Yürüyüşte CHP’li Manisa Milletvekili Özgür Özel, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Balbay ile HDP Vekili Ertuğrul Kürkçü de yer alarak Somalıları yalnız bırakmadı.

YERİN ALTI ÖLÜM, ÜSTÜ AÇLIK
Kürsüde ise, bir madenci yakını ve mitingi düzenleyen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB konfederasyonlarının genel başkanları birer konuşma yaptı. İlk sözü alan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, madenciler için yerin altının ölüm, yukarısının ise açlık olduğunu söyledi. Birçok madencinin aç kalmamak için sefalet ücretleriyle kölece ölüme çalıştıklarını belirten Beko, “Hükümet Türkiye’de tarımı, tütünü, pamuğu, zeytini bitirdi. Burada sosyal bir cinayet işlediler. Böylece insanları açlığa mahkûm ettiler. Sonra da o güzelim insanları hiçbir önlem alınmayan maden ocaklarına inmeye zorladılar. İnsanları diri diri gömdüler” diye konuştu.

İŞÇİLER ALACAK
Beko, “Başbakanı, Bakan’ı korumak için gelen TOMA’ları, polis ordusunu gördük. Devleti, Somalı’ya tekme atarken, küfür ederken gördük. Hükümet saraylarını korumaya, servetlerini korumayı biliyor. İşçiyi korumayı kendi işi saymıyor” dedi. AKP’nin meydan meydan gezerek açlık sınırının altındaki asgari ücreti savunduğuna da dikkat çeken Beko, seçim kaybeden kişi istifa etmelidir sözünü de atıfta bulunarak, “Ben de soruyorum. 15 bin işçiyi kaybetmek seçim kaybetmekten daha mı önemsiz? Seçim kaybedince istifa aklınıza geliyor ama Soma 301 işçiyi kaybedince istifa isteyene tekme atıyor küfrediyorsunuz. O koltuklar işçinin canından önemliyse işçi de o koltuğu altınızdan çekecek” dedi.

HESABINI SORACAĞIZ!
Daha sonra söz alan KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, bir yılda Soma’daki işçiler için de diğer sektörlerde çalışan işçiler için de hiçbir şeyin değişmediğini, bir yılda neredeyse üç Soma faciasının daha yaşandığını ifade etti. TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ise, “Acıların paylaşıldıkça azaldığını düşünüyorduk, ama Soma’da acımız paylaşıldıkça artıyor. Ne zaman ki ülkeye eşitlik ve demokrasi gelir, işçiler o zaman ölmez. O güne kadar mücadele etmeye sokakta da mahkemelerde de devam edeceğiz” diye konuştu.

Miting, madenci çocukları korosunun iki şarkısı ile sürerek sona erdi.