BirGün’e konuşan Soma maden işçileri hükümete ateş püskürdü: Aylardır beklediğimiz tazminatlarımızı dört taksitle ödeyeceklerini söylediler, yatırdıkları üç kuruş para. Bizimle dalga mı geçiyorlar!

Soma'da öfke büyük: Dalga mı geçiyorlar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün Manisa’da gerçekleştirdiği miting öncesinde Soma A.Ş. tarafından işten atılan maden işçilerinin kıdem tazminatlarının dört taksitte ödeneceği haberi Soma’yı hareketlendirdi. Aylardır tazminatlarını almayı bekleyen, bunun için defalarca eylem yapan, kar kış demeden Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) önünde 18 gün direniş gerçekleştiren işçiler, tazminatlarını alabilmek için sabah saatlerinden itibaren bankaların önünde kuyruk oluşturdu. Yasal hakları olan tazminatlarının seçimlere malzeme yapılmasına ve dört taksitte ödenmesine tepki gösteren işçiler, yine de ellerine bir miktar para geçeceği umuduyla akşama kadar bekledi. Akşam saatlerinde işçilerin hesabına yatırılan paranın düşük tutarda olması ise tepkiyi daha da büyüttü.

300 LİRA ALAN VAR!
Maden işçileri hükümete sert tepki gösterdi. Katliamın ardından haklarını aradığı için fişlenen ve hâlâ işsiz olan maden işçilerinden Ercan Çetinyılmaz, gazetemize yaptığı açıklamada, Soma Kömür İşletmeleri’ne bağlı ocakta 8 yıl 9 ay çalıştığını, kendisine yalnızca 2 bin lira yatırıldığını söyledi. Çetinyılmaz, “Benim net maaşım en son 2 bin 300 liraydı. Tazminatı dört taksitte yatıracaklarını söylediler. Soruyorum, 9 yıllık işçinin kıdem tazminatı 8 bin lira mı?” diye konuştu.

Kendisinden çok daha düşük miktarda ücret yatırılan işçilerin de olduğunu belirten Çetinyılmaz, “5,5 yıl çalışan bir işçiye 750 TL yatırmışlar. 300 TL alan bile duydum. Komedi değil mi bu? Hükümet bizimle dalga mı geçiyor?” diye sordu.

‘AR DAMARI YOK'
Yasal hakları olan kıdem tazminatlarının seçim için propaganda malzemesi haline getirilmesine de tepki gösteren Çetinyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katliamdan sonra ne dedi hükümet? ‘Yasa çıkaracağım, madenler Avrupa standardında olacak, tüm sorumlular hesap verecek, hiçbir işçi mağdur olmayacak’ dedi. Ne yaptılar peki? Verdikleri hiçbir sözü tutmadılar! 301 arkadaşımızı katlettiler yetmedi, bizi işten attılar yetmedi, tazminatlarımızı aylarca vermeyip insanları çoluk çocuk perişan ettiler. İnsanlar boğazına kadar borca battı, ev kiraları birikti, çocuğunu okuldan alanlar oldu. Şimdi de hiç utanmadan üç kuruş para yatırıp bize müjde diye yutturmaya çalışıyorlar. Bizim üzerimizden siyasi rant elde etmek istiyorlar. Ayıptır! Ar damarı da kalmamış, bu kadar yalancılık olmaz!”

‘NE MİNNETARI!'
İşçilerin madenlere giriş kartları bağlanarak yevmiyelerinin kesilmesi tehdidiyle zorla mitinge götürüldüğünü de belirten Çetinyılmaz, “Bir de ‘Minnettarız’ diye bizim adımıza pankart asmışlar. Kimsenin haberi yok. Kendi kendilerine minnettarlar. Burada insanlar burnundan soluyor” dedi.

Somalı madencilerin işsizlik maaşları kesiliyor